Stotine radnika u dobrotvornim organizacijama u Britaniji i mašinovođe angažovane kod 12 britanskih operatera najavili su danas štrajkove, što naglašava stepen nezadovoljstva među zaposlenima u različitim sektorima koji se bore s krizom troškova života.


Mašinovođe koje rade za 12 britanskih operatera stupiće u štrajk 26. novembra zbog aktuelnog spora oko plata, prema saopštenju Udruženja sindikata mašinovođa i vatrogasaca (ASLEF), prenosi Rojters.

Sindikat Junajt koji zastupa zaposlene u dobrotvornoj organizaciji Šelter (Sklonište) za smeštaj beskućnika saopštio je da će više od 500 radnika stupiti u dvonedeljni štrajk od 5. do 18 decembra, zahtevajući bolje plate.

- U najmanju ruku, oni koji rade za dobrotvornu organizaciju za smeštaj ne bi trebalo da se osećaju stambeno nesigurnim zbog nemogućnosti da plaćaju kiriju - rekao je jedan zaposleni Šeltera, koga citira sindikat Junajt u saopštenju.

Uprava Šeltera, koji pruža savete i praktičnu pomoć beskućnicima, saopštila je da poštuje pravo ljudi na štrajk čak i ako to nije ishod koji kompanija želi

- Nažalost, kriza troškova života utiče i na naše kolege i na operativne troškove - rekao je direktor za finansije i strategiju ove organizacije, Tim Gateridž.

Dodao je da će, i pored toga što će neke od usluga i prodavnica u sistemu Šeltera biti pogođene štrajkom, kompanija uložiti sve "napore da tokom ovog intenzivnog perioda godine nastavi da pruža usluge onima kojima je pomoć najpotrebnija".

- Sada sam u prekoračenju po tekućem računu svakog meseca, idem okolo i gasim svetla, isključio sam bojler...Najbolje priznanje za sav moj trud koje mi poslodavac može dati je pristojna plata - rekao je jedan od zaposlenih u Šelteru, navodi u sindikat Junajt u saopštenju.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".