Kako je najavio, baviće se "Skaj" aplikacijom, za čije funkcionisanje je on bio zadužen.

Ovaj IT stručnjak, kako je i sam rekao, od 2018. je postao distributer "Skaja" na ovim prostorima. Sedište firme mu je bilo u Pragu.

U ovom trenutku, sudsko veće još nije donelo odluku da li će kao dokaz koristiti komunikacije sa "Skaj" aplikacije, čemu se odbrana protivi.

Lalić je tokom ponedeljka i utorka govorio kako su pripadnici grupe namamljivali, a zatim i likvidirali žrtve. Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti ih za sedam ubistava i to Aleksandra Gligorijevića Pukija, Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića Goksija, Milana LJepoje, Zdravka Radojevića, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Opisujući na koji način su oni likvidirani, davljenjem kablovima, žicom, odsecanjem glava i delova tela sekirom, a zatim tela uklanjana u industrijskoj mašini za mlevenje, Lalić se u svom svedočenju dotakao još nekih ubistava ovog klana, a kojih nema u tužilačkom aktu. Tako je pričao da oni stoje i iza likvidacije LJubomira Markovića Kiće, Aleksandra Šarca, Mirka Kojića, LJubomira Lainovića na Kosovu, Rista Miljanovića Kapetana u Turskoj, izvesnih Joke i Strahinje, Miloša Peruničića u Marbelji, Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini. Dotakao se i trostrukog ubistva u Crnoj Gori, Mileta Radulovića Kapetana, Alana Kožara i Damira Hadžića, za šta se postupak vodi pred tamošnjim sudom.

U dve rečenice je spomenuo i da je na jednom placu, koji je on obezbedio klanu 2016. za spaljivanje neke dokumentacije, u stvari ubijen neki momak. Tvrdio je da mu se o tom zločinu nekoliko godina kasnije poverio Belivuk, govoreći da je taj momak na placu ubijen i spaljen.

Foto: TV Pink printskrin

 

Lalić je drugog dana svedočenja ispričao da su kriminalnu grupu Belivuk i Miljković oformili nakon što su 2018. izašli iz pritvora u kojem su bili zbog sumnje da su umešani u ubistvo Vlastimira Miloševića, januara 2017. godine. Radila je po uzoru na kartele.

- Veljko i Marko su bili vođe, a najbliži saradnici su im bili braća Marko i Miloš Budimir - naveo je Lalić.

U proleće 2020. posle likvidacije izvesnog Strahinje, kojeg je, kako je kazao, Šarac izdao "kavčanima" za 200.000 evra, kreće izrazito nasilno postupanje klana.

- Belivuk i Miljković su nam pokazali slike momka, kome je odsečena glava i njih su "kavčani" poslali "škaljarcima". To je navodno bio taj Strahinja - kazao je Lalić. - Od tog trenutka članovi postaju zabrinuti za svoj život i zastrašeni.

Svedok okrivljeni je ispričao da im je njihov čovek sa Kosova, izvesni Pišta, kome je kodno ime na "Skaju" bilo Zemo, i koji je bio infiltriran u sam vrh "škaljarskog klana" poslao informaciju da oni imaju više ekipa koje nadgledaju i prate šta se dešava na Partizanovom stadionu, planirajući da ubiju Belivuka i Miljkovića. Tada je odlučeno da oni budu mamac, kako bi uhvatili one koji su bili zaduženi za pratnju. Jedan od braće Budimir je rekao da je primetio da ovu dvojicu prati i Šarac, koga je znao iz Zabele.

- Kad smo saznali da Šarac učestvuje u pripremi ubistva Belivuka i Miljkovića, onda smo mi počeli da planiramo njegovo - rekao je Lalić, objašnjavajući kako su ga pratili i tajno snimali.

Foto: Ž.Knežević

 

- Šarac je bio veoma oprezan. Vozio je blindirani auto i nosio je pancir. Na sastanak u Tržni centar "Ušće" namamio ga je Kačarević, a Nikola Vušović je angažovao Lazara Ilića da ga ubije. Ponudio mu je 50.000 evra za to. Miljković je rukovodio likvidacijom i Lazaru je davao detaljne instrukcije kako da mu puca u glavu i kako da se kreće.

Lalić je kazao da je Risto Miljanović, zvani Rile kapetan, ubijen u Turskoj. On je tada u Istanbulu bio sa Belivukom, a Radoje Živković (nedavno uhapšen u Turskoj zbog ubistva Jovice Vukotića), kako je rekao, molio ga je da pribavi replike pištolja i policijske prsluke:

- Trebalo je da u restoran Živkovićevog prijatelja dođe Risto i da ga tu raskomadaju i bace u more. Ja u tome nisam učestvovao, o tome znam samo iz priče. Kad sam se vratio u Beograd, video sam slike Joke, kojeg su tri Zvicerova čoveka sačekala u stanu u Španiji gde je živeo i ubili. On je na tim slikama bio sav krvav, vezan za stolicu, a vrat mu je bio bandažiran lepljivom trakom.

Govoreći o ubistvu Baranina Miloša Peruničića, kuma Alana Kožara, 2. juna 2020. na pešačkom prelazu u Marbelji, Lalić je ispričao da su to uradili Nemanja Simić Simke i jedan Duško, kojeg je opisao kao izrazito visokog momka.

- Duškovo kodno ime je bilo DŽingis Kan i on je u Španiji bio jer je izbegavao zatvor na koji je bio osuđen u Srbiji, a Simke se krio zbog neke pucnjave na Karaburmi - kazao je Lalić.

Foto: TV Pink printskrin

 

- Miljković je od čoveka čije je kodno ime bilo Pasat dobio informaciju da je Peruničić u Marbelji i on je i pripremao ubistvo. Simke je pucao na pešačkom, a DŽingis je vozio motor. Posle su pričali da im se vozilo pokvarilo prilikom bekstva. Nakon ubistva krili su se u Marbelji i ja sam im preko Miljkovića poslao aparate sa "Skaj" aplikacijom, a kad su uhapšeni, poslao sam im nove, koji su im uneti u zatvor i ja sam razmenjivao poruke s njima.

PRATILI VLAOVIĆA U BEOGRADU

Pratili smo i momka koji je nedavno ubijen na ostrvu Pag u Hrvatskoj - kazao je Lalić.

- Kodno ime mu je bilo Goro. Baš kad je bio u Beogradu namamili smo ga u jedan objekat na Trgu republike, uspeli smo preko mobilnih telefona da mu uzmemo podatke sa njegovog aparata i pratili smo ga ceo dan. Bio je u džipu, imao je pratnju i ušao je u hotel na Dorćolu, što nam je stvorilo probleme za likvidaciju. Pokušali smo da mu "skinemo" pratnju, pa smo na kiosku kupili karticu i zvali policiju da prijavimo da smo primetili nekoliko naoružanih ljudi, koji su ušli u hotel. Policija je i došla, ali mislim da je taj momak posle toga postao oprezan i napustio zemlju.

Lalić je, inače, mislio na Gorana Vlaovića, koji je likvidiran u avgustu na Pagu. On je, kako se tvrdi, bio pripadnik "škaljarskog klana".

DILOVALI, OBEZBEĐIVALI KLUBOVE

Grupa se, prema Lalićevim rečima, finansirala od prodaje narkotika, obezbeđenjem klubova, gde se takođe prodavala droga. Kokain se kupovao isključivo od Belivuka i Miljkovića i poticao je od "kavačkog klana". Od braće Budimir se kupovala marihuana, a pravio se i spid:

- Spid se pravio u kuhinji na stadionu, u bunkeru (na slici) i u jednom štek stanu Marka Budimira. U tim prostorijama su bile digitalne vage, kese, sprej za uklanjanje DNK, sumporna kiselina, etil alkohol i sve ostalo šta je potrebno za pravljenje, razmeravanje i pakovanje droge. Na stadionu se droga nije dugo krila. Kokain je slao Zvicer i jednom sam, dva meseca pre našeg hapšenja, bio u pratnji 40 kilograma ove droge. Ja sam kontaktirao sa Zvicerom vezano za kokain i on je slao najčešće tovare od pet do 15 kilograma. Novac sam ostavljao u vozilima kojima je dovožen.

ZVICEROVA KOCKA KOKAINA

Posle ubistva LJepoje, Belivuk i Miljković su meni i Marku Budimiru rekli da nam je Radoje Zvicer poslao "po kocku" (kilogram) kokaina i pitali da li hoćemo da to podelimo sa Milošem Budimirom, koji nije učestvovao u zločinu, jer je imao koronu. Pristali smo.

Foto: Printskrin obozrevatel.com

 

Od te količine smo, dodajući još neke sastojke, napravili četiri kilograma. Radoje mi je pisao da je to poslao kao poklon. Kokain je bio kod braće koja su ga prodavala, a ja sam uzeo deo novca.

MILJKOVIĆEVE PRIMEDBE NA ISKAZ

Pre nego što je Lalić u utorak nastavio sa svedočenjem, za reč se javio Marko Miljković, navodeći da ima primedbe na njegov iskaz dat dan ranije:

Foto: N. Skenderija

 

- Videli smo da se on uznemirio, jer nije mogao da koristi svoje beleške, a zaključio bih i da je tekst koji je pričao i koji je neistinit, naučio napamet. Izjavljivao je saučešće porodicama oštećenih, a video je da oni nisu u sudnici. Sve vreme je gledao u pod, jer nije smeo u oči, a sve zato što je napamet naučio šta treba da priča. To su sve laži, instruisane od strane tužilaštva.

Kad se vraćao nazad na svoje mesto, gledao je u Lalića i smejao se.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".