Foto: Tanjug/AP

Društvo

BITNE INFORMACIJE: Kako prepoznati simptome kod dece

Izvor: Nportal
|
16.10.2021.
|
22:25

CELU Srbiju uznemirila je vest da se troje dece, od kojih jedna beba, bore sa korona virusom priključeni na respirator. Šta uraditi kad posumnjate da vaše dete ima kovid?

- Krajem prošlog meseca, tačnije 30. septembra, odvela sam dete u dečiju ambulantu u Zemunu sa povišenom temperaturom. Doktorka je pregledala tako što je poslušala i pogledala joj grlo, nikakve dalje analize nisu rađene - navodi majka jednogodišnje devojčice Ana B.

Ona objašnjava da je doktorki navela da je baka deteta pozitivna na virus, ali da doktorka to nije uvažila kao dovoljan razlog da bi devojčicu i testirala.

Foto: P. Milošević
 

- Pedijatar mi je rekla samo da moje dete ima virusnu infekciju, savetovala lekove za snižavanje temperature i poslala je kući. Nakon četiri dana, ja sam dobila temperaturu, testirala se i ispostavilo se da sam pozitivna. Da li mi je dete prenelo virus, da li je prenelo nekom drugom, ne znam, budući da ona nije bila testirana - zaključuje sagovornica.

Rade se analize, uzima se anamneza

Nakon brojnih iskustava, roditelji su zbunjeni šta je zapravo najbolje uraditi u ovom slučaju i kako lekar treba da postupi u datoj situaciji. Pedijatar u Domu zdravlja Čukarica doktor Dejan Jonev je rešio nedoumice.

- Ukoliko dete ima temperaturu, a pride uz to i kašlje, najbolje što roditelji mogu da urade je da se jave odmah lekaru. Ako ima povišenu temperaturu dalje se rade analize, vadi se krv, dete prolazi ceo pregled, a potom se radi anamneza - objašjava doktor Jonev i dodaje da se pod anamnezom podrazumeva ispitivanje kontakata.

Dakle, navodi pedijatar, neophodno je da roditelj prijavi kontakte deteta, tačnije da li je neko od porodice zaražen, da li je neko u vrtiću zaražen od dece kako bi se utvrdilo koliki je rizik da je i samo dete zaraženo baš virusom korona.

Foto: P. Milošević, N. Živanović
 

- Pošto kontakata ima sve više, testiramo svu decu sa temperaturom. Sve je više dece koja dolaze sa simptomima kovida. Dosta roditelja koji su i sami pozitivni dovode decu, jer nema ko drugi - napominje doktor Jonev.

Ovaj pedijatar uprkos primerima teško obolele dece objašnjava da se on u svojoj praksi nije susreo sa toliko teškim slučajeva, te da je kod većine dece klinička slika lakša.

Protokol sličan kao kod odraslih

Ipak, sa druge strane se, kažu lekari, sa pojavom novih sojeva, virus ne razlikuje preterano kod odraslih i dece. Pedijatar Saša Milićević ranije je objasnio kakav je protokol lečenja dece.

On je ranije naveo da je protokol lečenja kod odraslih i dece veoma sličan, to su slični lekovi, antibiotici koji sprečavaju komplikacije, lekovi za skidanje temperature. Neophodno je da se malo više obrati pažnja na nadoknadu tečnosti, elektrolita.

- Praktično lek koji direktno deluje na virus još uvek ne postoji, tako da sve ovo što mi dajemo je da sprečimo taj kovid virus da izazove komplikacije u organizmu, a imunitet će ga savladati. Korona ne mora uvek biti praćena temperaturom, kao što ima pacijenata koji uopšte ne gube ni ukus ni miris - navodi Milićević.

Preporučuje da bi deci trebalo davati suplemente u jednoj razumnoj meri. Najbolji su vitamini, tu su važni selen, cink, dobar je bakar. Roditelji, smatra, nekad iz najbolje namere malo preteraju, zato se treba konsultovati s pedijatrom.

Takođe, deca moraju da uzimaju kvalitetnu ishranu, voće i povrće, da dovoljno spavaju da bi se taj imunitet održao, savetetovao je ranije dr Milićević.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

Komentari

Video