Inspekcija zagrebačkog Studentskog centra izvršila je vanredni nadzor nakon što je u Fejsbuk grupi zagrebačkog Studentskog doma Stjepan Radić objavljena slika panirane bečke šnicle iz studentske menze uz koju je objavljen i komentar da se na hrani mogu videti crvi.

- Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv je deo paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži beličaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve. Prema izričitim tvrdnjama šefice kuhinje, kao i zaposlenih koji su obavljali predpripremu i pripremu namirnice, nije reč o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospeli u smesu za paniranje, pa su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi - stoji u saopštenju koje je redakciji portala Dnevnik.hr poslao upravnik Studentskog centra Mirko Bošnjak.

Navodi da je izvršeno probno pohovanje s običnim prezlama i onima kojima je dodato malo pirinča.

- Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podseća na crve. Takođe valja spomenuti i činjenicu da su crvi belančevine pa bi na visokoj temperaturi prženja potamneli poput drugog mesa - piše u saopštenju i dodaje se da "navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljavala".

 

 

Ipak, navodi se i da u trenutku kontrole sporne namirnice nisu zatečene u gotovom stanju. Bošnjak je najavio da će prikupiti pisane izjave svih učesnika u procesu pripreme, termičke obrade i posluživanja namirnica, a studentima se izvinio na neprijatnostima i pozvao ih da i dalje budu kontrolori kvaliteta usluge studentske menze.

- Pozivam studente koji su imali prigovor na kvalitet hrane da se jave u moju kancelariju i možemo, ako studenti žele, uz obavezne mere sanitarno higijenskih propisa u objektima koji posluju sa hranom, ponoviti testiranje koje je inspekcija napravila - istakao je Bošnjak.

(Dnevnik.hr)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".