Vreme slava sa sobom donosi i pitanje šta domaćinu poneti kao poklon i kakvi su zapravo običaji po pitanju toga. Ranije, pokloni su bili veoma skromni, dok se vremenom ta praksa promenila.

Foto: N. Živanović

 

 

Prema tradiciji, gost domaćinu na slavu nosi alkoholno piće, kafu, šećer u kocki i jabuka. Međutim, danas se najčešće nosi piće, cveće, čokolade, kafa. Slatkiši se podrazumevaju u kućama gde ima dece. Među poklonima se mogu naći i neki kućni aparati kao i posuđe.

Kao zanimljiv poklon izdvaja se i kropa sa voćem i drugim đakonijama.

Zapravo, suština poklona je u tome da bude skromno i da se gost ne baca u troškove, jer to nije ni potrebno. I danas bi mnogo prikladnije bilo da se domaćinu na poklon donese flaša pića ili šećer, kafa, ratluk i slične stvari.

Foto: Nenad Živanović

 

 

Crkva ne podržava slavske poklone, ali savetuje da ukoliko ne želite da u kuću idete "prazne ruke" to budu praktični i iskoristivi pokloni koji će domaćinu biti od koristi.

Smatra se da gostima ne treba zameriti ukoliko dođu bez poklona, a domaćinima ukoliko je slavska trpeza skromna. Najbitnije je da u kuću domaćina dolazite sa lepim i iskrenim željama.

Veoma je važno ispoštovati domaćina na način da se obučete u skladu sa prilikom, te da ne preterujete sa odećom koja je upečatljiva.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".