Čuvena jugoslovenska i italijanska glumica Desanka Beba Lončar (79) nizala je neverovatne uspehe, reditelji su se otimali oko nje, a ona je na vhuncu karijere donela nevervovatnu odluku - rešila je da se povuče sa scene i više se nikad nije vrtila na snimanja. I danas smatra da je do bio ispravan potez i ne žali ni za čim.

Upisala je romanistiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Još kao učenica bila je izabrana za spikerku dečjih emisija na konkursu RTB. Nedugo zatim, otpočela je takođe i karijeru filmske glumice.

Foto: Profimedia

 

Na filmu se prvi put pojavila sa 17 godina u Devetom krugu Francea Štiglica, a zatim postiže veliki uspeh sa filmom "LJubav i moda" koji će obeležiti celo njeno glumačko stvaralaštvo.

Angažman u filmu "LJubav i moda" joj se činio kao ponuda iz snova. Tada je njena karijera dobila potpuno drugi tok.

- Došli su kod mene i rekli mi: 'Snimaćeš jedan film, vozićeš Vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom. To je bilo kao san - otkrila je Beba jednom prilikom.

Foto: Profimedia

 

Oduševila je javnost svojom pojavom, te su počeli da je upoređuju sa legendarnom francuskom glumicom Brižit Bardo. Osim toga, glumila je glavne i sporedne uloge u filmovima "Dvoje" , "Dr", "Lito vilovito".

Uloga vikinške princeze u britansko-jugoslovenskoj koprodukciji "Dugi brodovi" odvodi je u Rim, gde se i nastanjuje 1965. Narednih godina glumila je u više koprodukcijskih projekata sa Jugoslavijom. Nakon nekoliko uspešnih projekata u Italiji, vratila se jugoslovenskoj kinematografiji u ostvarenjima poput "Pakleni otok" i "Drugarčine" . Poslednji put je glumila 1982. godine u italijanskom filmu „Kuća prokletih”.

Foto: Profimedia

 

Iako su mnogi muškarci uzdisali za beogradskom lepoticom, njeno srce je osvojio hrvatski preduzetnik Josip Radeljak Dikan, a kruna njihove ljubavi je sina Leo.

- Tri kilograma i 150 grama, 52 dugačak, crven, sa zaliscima… Kad sam ga uzela u ruke, filmovi, snimanja, slava, sve je to za mene bio neki drugi svet. Život u bolnici me je promenio iz korena. Napustila sam glumu i odlučila sam da se posvetim detetu, da ga dadilje ne vuku po setovima - rekla je svojevremeno Beba.

Međutim, brak sa Jospipm se okončao posle 23 godine zajedničkog života.

- To se zove zamor materijala. Sećam se da smo živeli fantastično i posle smo počeli da idemo na živce jedno drugome. Dok je odnos muškarca i žene stalno zavođenje, ništa nije problem. Seks je najvažniji deo te igre, ali ljubav, nažalost, nije večna, ma koliko mi žene to romantično želele. I tu su muškarci pametniji. Oni se lakše upuštaju u nove veze, više rizikuju - smatra Beba.

Foto: Profimedia

 

Ističe da je takva situacija, jer živimo u muškom svetu.

- NJima se preljuba oprašta, a kojoj bi ženi bilo oprošteno da ostavi muža sa decom i nađe 20 godina mlađeg frajera? Pa stavili bi je na stub srama. Samo, ko smo mi da sudimo ljubavi - pita se glumica.
Priznala je i da je grešila u životu.

Foto: V. Danilov

 

- Bože moj, svi grešimo. Sve je to deo života. Uvek sebi kažem: "Ako sam pogrešila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna" - rekla je.

Jugoslovenska lepotica naglašava da se nikad nije pokajala što je na vrhuncu popularnosti napustila glumu. Sada ima drugačije ciljeve.

- Ma ni u ludilu! A što se tiče glume, 25 godina je sasvim dovoljno. Sada se ne šetam po događajima, imam neke godine kada tražim mir, družim se sa prijateljima iz mladosti. Mislim da je sada poenta u tome da sačuvate glavu - pojasnila je Beba.

Glumica danas živi u rodnom Beogradu.

- Živim na mom Dorćolu, gde sam i rođena. Imam nekoliko opcija za život u inostranstvu gde povremeno odlazim, ali većinu vremena provodim u Beogradu. Radim ono što zbog glumačkog posla nisam mogla kao devojčica i mlada žena. Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se s velikim brojem prijatelja i mnogo čitam. Volim što je moj grad metropola, što se trese i što je pun života - bila je iskrena Beba Lončar.

(Stil)

BONUS GALERIJA: Filmska diva Sofija Loren - sinonim lepote i ženstvenosti

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".