Danas, dok Zemljina senka bude prelazila između Sunca i Meseca, naš pratilac, osim što će biti pomračen, biće okupan bronzanom svetlošću i postaće „krvav“ stvarajući tako spektakularan pseudofenomen koji ćemo golim okom moći da vidimo na nebu.

Takozvani „krvavi" Mesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja pozicionira direktno između Meseca i Sunca i kada sakriva Mesec od sunčevih zraka.

Kada se to dogodi, jedino svetlo koje dopire do površine Meseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli vazduha iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svetlosti. Preostala svetlost reflektuje se na mesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega Mesec izgleda crven.

Potpuno pomračenje Meseca koje će se desiti 8. novembra 2022. godine trajaće 1 sat i 25 minuta. Pomračenje će biti vidljivo stanovnicima Azije, Australije i Severne i Južne Amerike.

Stanovnici Evrope i Afrike neće videti pomračenje, ali će imati priliku da na noćnom nebu vide Uran koji se inače retko pojavljuje. Trebalo bi da izgleda kao sjajna zvezda, otprilike širine prsta, iznad našeg satelita, piše Sajens alert.

Čak i ako nemate dvogled, iznad krvavog Meseca golim okom će moći da se vide Jupiter i Saturn.

Međutim, iako se nalazimo u oblasti sa koje se neće videti potpuno pomračenje Meseca, Opservatorija Grifit, TimeandDate i italijasnki Virtual teleskop projekat, prenosiće pomračenje uživo.

Potpuno pomračenje Meseca ove godine smo imali dva puta, prvi put 26. maja, a naredno nas očekuje tek 2025. godine.

BONUS VIDEO: 

GODINU DANA ŠETA PO MARSU: Vozilo Prezervans istražuje Crvenu planetu

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".