Naučnici pokušavaju da objasne ovaj fenomen. Pravi razlog se još uvek ne zna, ali postoji više teorija.

– Postoji mnogo teorija o tome i istraživači još uvek pokušavaju da pronađu odgovor na ovo pitanje. Čini se da različite stvari dovode do toga. Kada je u pitanju starenje, glavna stvar oko koje se sve teorije slažu je da kada smo mlađi, pošto prvi put doživljavamo mnogo stimulansa, našem mozgu treba više vremena da obradi informacije – objašnjava doktorka Hana Patel, i dodaje:

Foto: Profimedia

 

– Što više novih sećanja i iskustava stvara naš mozak, to je naša percepcija vremena duža. Dakle, kako starimo, naša percepcija vremena se menja.

Vil Doneli, suosnivač i stručnjak za brigu u kompaniji “Lottie”,objašnjava da neka istraživanja sugerišu da je kroz godine našem mozgu potrebno više vremena kako bi obradio informacije, te da nam se i u skladu sa tim menja percepcija.

– Kao rezultat toga, više “stvarnog“ vremena prolazi između svake vizuelne slike koju obrađuje naš mozak, tako da se percepcija vremena ubrzava – rekao je Vil.

Isti utisak javlja se i kod ljudi koji provode dane radeći iste stvari.

– Ovo je povezano sa našim mozgovima koji su izloženi istim stimulansima. Nova iskustva i učenje su ono što se pamti, a nemanje nečega na pta bismo se mogli fokusirati u danu, takođe će stvoriti utisak da vreme prebrzo prolazi – smatra doktorka Patel.

Foto: Profimedia

 

Stručnjaci ipak smatraju da ponavljanje istih stvari iz dana u dan, zapravo i nije loše:

– Praćenje poznate rutine pomaže da se dan strukturira. To vam takođe može doneti udobnost i smanjiti nivo stresa, posebno kada starite. To često viđamo kod štićenika domova za stare – rutina osigurava da se osećaju opušteno – rekao je Doneli.

Međutim, percepcija brzog prolaska vremena može uticati na naše mentalno zdravlje:

– Vreme može biti stresan koncept za sve nas na različite načine. Ukoliko ne budemo “pažljivi” ili ne osetimo da vreme prolazi pored nas, možemo da postanemo anksiozni ili da budemo pod stresom, što može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem – tvrdi doktorka Patel.

Ona preporučuje da svakog dana uradimo nešto novo i drugačije, ali i da svoje zadatke obavljamo koncentrisano, a ne mehanički.

– Učenje nove veštine ili aktivnosti, promena rutine ili dodavanje jedne nove stvari u rutinu svakog dana, takođe će pomoći da stvorimo više uspomena i usporimo naše dane – objašnjava ona.

– Iako naša percepcija vremena može da se usporava kako starimo, ne mora da bude tako. Istraživanje novih mesta, isprobavanje novih stvari i nastavak aktivnosti u kojima uživate su važni za vaše zdravlje, dobrobit i uživanje. Nikada niste previše stari da steknete neko novo iskustvo – isto smatra i doktor Doneli.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".