Nepriznata Republika Vevčani se nalazi na teritoriji Republike Severne Makedonije i obuhvata istoimenu opštinu.

Priča počinje zbog vode i vodotoka. Vevčanski izvor se preusmerava na veliko nezadovoljstvo lokalnog stanovništva. Oni hvataju prvi voz i prete otcepljenjem od SFRJ 1987. godine, da bi do konačne samostalnosti došli 1991. godine, samo 11 dana nakon što je Makedonija napustila Federaciju.

Vevčani su 8. aprila 1993. godine pali pod nadležnost opštine Struga i samoproglašena republika je prestala da postoji. Godine 2000. ponovo je stvorena Republika Vevčani, ali ne kao istinska država, već u svrhu privlačenja turista.

Vevčani su ovo uspeli da unovče, praveći od sela sa 2.500 stanovnika turistički hit.

Foto:Jutjub printskrin/Alina Mcleod

 

Pasoš i valuta

Suveniri iz ove male ''republike'' su svakako pasoš i posebna valuta koja se koristi u selu. Turisti mogu da lako izvade pasoš koji je potreban kako bi se prisustvovalo manifestacijama u ovom selu i za ulazak na turistička mesta.

Foto:Jutjub printskrin/Discover Macedonia

 

Valuta Vevčana su ''ličnici'' i samo se oni koriste u selu. Tako su na još jedan način uspeli da se odvoje od ostatka Severne Makedonije koja koristi denare.

Foto:Jutjub printskrin/Discover Macedonia

 

Znamenitosti

Ovo selo je turistički pogodno i veoma interesantno i unikatno, ne samo zbog državnih obeležja koje poseduje. U selu postoje i izvori koji se smatraju jednim od najčistijih.

Foto:Jutjub printskrin/Alina Mcleod

 

Takođe, restorani domaće hrane i makedonskih i srpskih specijaliteta ne izostaju. Čak postoji i kuća koja je navodno pripadala Pupinovim precima. Takođe, crkva Svetog Nikole je na brdu iznad grada i ostavlja upečatljiv utisak.

Foto:Jutjub printskrin/Discover Macedonia

 

Karneval

U ovom selu se svakog 14. januara obeležava Sveti Vasilije Veliki. NJemu je posvećen karneval koji se navodno proslavlja već 14 vekova.

Foto:Jutjub printskrin/Discover Macedonia

 

Karneval obeležavaju maske, vatre i jezivi zvuci učesnika. Nalikuje prazniku Noć veštica. Posetioci, odnosno turisti, ujedno su i učesnici ovog karnevala.

''Republika Vevčani''

Osim što su samoproklamovana republika, ovo mesto je najmanja opština u Makedoniji koja ima svoje tablice. Naravno, zbog turizma, Republika Severna Makedonija dopušta ove ''secesionističke'' tendencije jer iza njih naravno stoji težnja za povećanjem broja posetioca.

BONUS VIDEO: ŽENE U IRANU: Puno je mitova, a ovako izgleda istina

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".