- S obzirom na to da na međunarodnom tržištu postoje poremećaji u transferu (repatrijaciji) novčanica danske krune (DKK) u Dansku, Narodna banka Srbije je, kontaktirajući svoje inokorespondentske banke, obaveštena da su one prestale da trguju ovim novčanicama do daljeg - navodi se u saopštenju NBS.

 Pored toga, banke su navele da rade na pronalaženju rešenja kako bi ponovo otpočele s trgovinom ovim novčanicama, ali da je to u ovom trenutku neizvesno, budući da su poslovne banke u Danskoj, preko kojih se vrši repatrijacija novčanica danske krune, zaustavile taj proces zbog izvesnih regulatornih zahteva.

- Narodna banka Srbije je bez odlaganja stupila u kontakt i s centralnom bankom Danske radi dobijanja informacija o ovom problemu i mogućim rešenjima, pri čemu je potvrđeno da je problem nastao na relaciji poslovnih banaka iz Danske i njihovih korespondentskih banaka i da trenutni poremećaj nije rezultat propisa niti restrikcija centralne banke, već poslovnih odluka banaka u Danskoj, ali da se radi na pronalaženju odgovarajućeg rešenja - stoji u saopštenju. 

Imajući u vidu navedeno obaveštenje svojih korespondentskih banaka, Narodna banka Srbije prestaje s prijemom danske krune.

Kako se dalje navodi, banke će biti obaveštene ako ponovno počne prijem ove valute.

- Napominjemo, međutim, da domaće poslovne banke, u skladu sa svojom poslovnom politikom i ako imaju mogućnost trgovine novčanicama danske krune sa svojim inokorespondentskim bankama, mogu da nastave s prodajom/otkupom ovih novčanica od klijenata, odnosno nemaju bilo kakva ograničenja nametnuta od strane Narodne banke Srbije. Narodna banka Srbije će nastaviti da prati dešavanja na tržištu po ovom pitanju i preduzima potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, o čemu će blagovremeno informisati javnost - navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

BONUS VIDEO: 

NAJVEĆE URBANO ZIMOVALIŠTE SOVA UTINA NA SVETU: Novembar je u Kikindi – Sovembar

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".