Čak pet tinejdžera ovih dana je završilo u KBC Osijek zbog torzije testisa, što je znatno više od uobičajenog broja prijema zbog ovakvog zdravstvenog problema.

Naime, radi se o retkom, ali hitnom stanju izazvanom rotacijom testisa, koje potom dovodi do prekida krvotoka, pa ukoliko se ne leči blagovremeno može dovesti do trajnog propadanja testisa, odnosno posledica u njegovom uklanjanju. Prema informacijama slavonskih portala, ovo je navodno rezultat izazova TikToka pod nazivom "Udari ga u testise izazov" ("Hit him in the balls challange").

Međutim, u razgovoru sa doc. dr Od Dalibora Divkovića, načelnika Odeljenja dečje hirurgije KBC Osijek, saznaje se da se ovakva pretpostavka ne može sa sigurnošću potvrditi jer mladići nisu dali potvrdu. Izvesno je i da nije reč o traumi. Drugim rečima, torzija testisa nije izazvana, na primer, udarcem.

- Od petoro tinejdžera koji su primljeni na našu kliniku, dvoje je stiglo na vreme i problem je rešen, dok su troje još na lečenju jer su prekasno potražili lekarsku pomoć. Deca često kriju da imaju problem, posebno kada je u pitanju testisa, a onda do početka lečenja prođe previše vremena - objašnjava doc. dr Divković.

Dodaje da je u najtežim slučajevima neizbežno uklanjanje testisa.

Inače, torzija testisa izaziva jak bol, mučninu i povraćanje, praćeno otokom, pa čak i povećanjem telesne temperature.

- Nažalost, mobilni telefoni koje po ceo dan drže u rukama omogućavaju deci pristup raznim sadržajima koji nesumnjivo ne samo da nisu za njih, već mogu biti štetni po njihovo fizičko, a posebno psihičko zdravlje - objašnjava doc. Divković.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".