Sud je saopštio da je prihvatio žalbu optuženog i preinačio prvostepenu u presudu Županijskog suda u Splitu u odluci o kazni kojom je B.T. nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, prenosi hrvatski Indeks.

Apelacioni sud je precizirao da je prihvatio prvostepenu pojedinačnu kaznu od 13 godina za prvo kazneno delo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina pa je dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Devojka rodila očevo dete

Foto: Tanjug/AP

 

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno cenio optuženom otežane okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog porodičnog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakšane okolnosti. Kao olakšane okolnosti koje je prvostepeni sud trebao da vrednuje, Visoki kazneni sud ističe i starost optuženog i status penzionera (60 godina).

- Visoki kazneni sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostepeni sud za drugo kazneno delo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju - pojasnio je sud, prenosi Indeks.hr.

B.T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. upotrebom sile u porodičnom stanu silovao svoju ćerku od 17 godina sa kojom je živeo. Sud je izvestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna zaostalost) te da je devojčica nakon počinjenja prvog kaznenog dela ostala trudna i potom rodila dete.

Foto: Marko Đoković

 

Na suđenju je rekao da se policija meša u "njihove porodične stvari"

Za B.T. je tokom postupka utvrđeno da je uračunljiv i da nema izraženijih psihičkih poteškoća, iako je tokom suđenja postalo jasno da je njemu ovakvo ponašanje bilo normalno i razumljivo pa je iskazivao čuđenje takvim interesom i uplitanjem policije i pravosuđa u, kako je rekao, njihove porodične stvari.

Usprkos njegovom negiranju, krunski dokaz koji je dokazao njegovu krivicu bila je DNK analiza koja je pokazala da je baš on otac deteta kojeg je rodila njegova ćerka. Nakon što mu je to predočeno, kazao je ravnodušno da će on u tom slučaju priznati da je dete njegovo, pisala je Slobodna Dalmacija.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD MLADENOVCA: Vozilo potpuno uništeno - zbog udesa put blokiran

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".