Crvena zvezda

Sadašnji predsednik Republike Srbije navija za Crvenu zvezdu i nemali broj puta je bio na utakmicama crveno-belih.

Foto: N.Skenderija

 

Slobodan Milošević, predsednik treće Jugoslavije, bio je pristalica crveno-belih, a u tome nije bio usamljen. Za Crvenu zvezdu navijaju i Čedomir Jovanović, Vuk Drašković, Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj.

Partizan

Sa druge strane autokomande, pristalice crno-belih su Tomislav Nikolić, Boris Tadić, Ivica Dačić, Rasim LJajić i Milorad Dodik.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je bio pristalica crno-belih i viđen je više puta kako gleda beogradski Partizan.

Srpski predstavnik u Predsedništvu Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je takođe pristalica Partizana.

Foto: N. Paraušić

 

Hajduk Split

Počevši od Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika Jugoslavije, za koga se pretpostavlja da je navijao za Hajduk iz Splita, iako se divio Partizanu.

Zoran Milanović, rođeni Zagrepčanin, odupreo se pritiscima okoline i navijao je za Hajduk Split.

- Bio sam jedini u razredu koji je navijao za Hajduk, bilo je lakše navijati za Zvezdu - izjavio je Zoran Milanović.

Interesantan je i stav Stjepana Mesića koji je veoma kontroverzan. On navodno podjednako voli Večite iz Hrvatske.

- Za Dinamo sam ako ne igra sa Hajdukom, a za Hajduk sam ako ne igra sa Dinamom - navodno je izjavio bivši predsednik države, parlamenta i premijer Hrvatske.

Dinamo/Kroacija Zagreb

Tuđmanov stav je bio jako interesantan. On je kao mladi vojni kadar bio generalni sekretar JSD Partizan, a kasnije i postaje predsednik sportskog društva. Za vreme njegovog mandata je Partizan i počeo da igra u sada već prepoznatljivim crno-belim bojama. Međutim njemu je bio draži klub iz Zagreba. Nakon početka rata na prostoru bivše Jugoslavije današnji Dinamo tada menja ime u dva navrata, prvenstveno u HAŠK Građanski, a potom i u Kroacija Zagreb.

- Dinamo ti ima u srpskom Pančevu i u albanskoj Tirani i svuda, a sada budi za Kroaciju. Kroacija je nastavak i HAŠK-a i Građanskog i tog Dinama - izjavio je Tuđman kada je čuo za koga navija mali Matija.

Sarajevo i Željezničar

U susednoj Bosni i Hercegovini, slika je drugačija. Bakir Izetbegović naginje ka FK Sarajevu, ali mu je jednako drago kada Željezničar pobedi. Za njegovog oca, Aliju Izetbegovića se smatralo da je na strani Sarajeva.

Zanimljivosti

Interesantna je i ljubav lidera bosanskih Srba tokom rata - Radovana Karadžića. On je pratio mečeve u Italiji, i to Intera i Lacija, pretpostavlja se zbog Siniše Mihajlovića i Dejana Stankovića. Sumnja se da je na određenim utakmicama bio i dok je bio u bekstvu. Taj podatak je otkrio njegov sinovac Dragan Karadžić.

Foto: Tanjug/AP

 

Penzionisani general Vojske Jugoslavije Đorđe Ćurčin izjavio je pred Haškim tribunalom da je 1999. godine gledao utakmicu u Beogradu zajedno sa generalom Ratkom Mladićem između Jugoslavije i Hrvatske i kako kaže, to i nije bila tajna. Jedina moguća utakmica između SRJ i Hrvatske se odigrala 18. avgusta 1999. na stadionu Crvene zvezde.

Foto: D. Milovanović

 

BONUS VIDEO: TRESLE SU SE MREŽE: Ovo su najefikasnije utakmice u istoriji Mundijala

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".