Centralna izborna komisija BiH potvrdila je na današnjoj sednici rezultate Opštih izbora za sve nivoe. Prema potvrđenim rezultatima, predsednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsednici Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić iz reda Hrvata.

RTRS prenosi da je predsednik CIK-a Suad Arnautović rekao da od danas teku svi rokovi za formiranje vlasti.

CIK je obavestio sve kandidate koji su osvojili mandate na Opštim izborima 2022. godine, ali i odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sedištu CIK BiH da potpišu Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da CIK BiH dodeli zamenske mandate pre održavanja konstitutivnih sednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odjelu Suda BiH na odluke koje se odnose na zahteve za ponovno brojanje. Na sednici CIK-a je saopšteno da ih je Sud BiH odbio ili odbacio.

Prema potvrđenim rezultatima, predsednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsednici Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić iz reda Hrvata.

Srpski član Predsedništva u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Željka Cvijanović, bošnjački Denis Bećirović, a hrvatski Željko Komšić.

Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu BiH u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slede ga SDS i PDP, dok je u Federaciji BiH najviše poslaničkih mesta osvojio SDA, potom HDZ, te SDP, kako prenosi RTRS.

SNSD je apsolutni pobednik izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dok po broju osvojenih mandata slede SDS i PDP.

SDA i HDZ pobednici su izbora za Parlament FBiH i kantonalne skupštine.

Apelaciono vijeće Suda BiH, podsećaju sa RTRS, odbilo je žalbu opozicionih stranaka iz Republike Srpske da se ponište izbori za predsednika i potpredsednike Republike Srpske.

Sve žalbe koje su podnesene Sudu BiH su odbijene ili odbačene.

Samom tom činjenicom Centralna izborna komisija BiH danas je objavila zvanične rezultate Opštih izbora koji su održani 2. oktobra.

(RTRS)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".