Tako je Uredba za gorivo pomerena do 30. novembra, kao i zabrana izvoza mleka i mlečnih proizvoda, Uredba za pelet je produžena na 180 dana, a doneta je i odluka o novoj maksimalnoj ceni šećera.

Gorivo

Vlada Srbije odlučila je da produži važnost Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 30. novembra.

U izmenama Uredbe, objavljenim u Službenom glasniku, navodi se i da će nadležno ministarstvo ubuduće biti Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Državno određivanje cena goriva u Srbiju uvedeno je u martu, a cene se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo.

Pelet

Takođe je produženo i važenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta sa 90, na 180 dana.

U Služebnom glasniku objavljena je izmena uredbe koja je doneta početkom avgusta kada je bilo navedeno da će važiti 90 dana.

Tada je utvrđeno da maksimalna maloprodajna cena peleta opisanog u Uredbi ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Mleko

Vlada Srbije produžila je privremenu zabranu izvoza mleka i proizvoda od mleka do 30. novembra, a izuzetak je izvoz u Severnu Makedoniju i Albaniju.

U Službenom glasniku je objavljeno da se zabrana izvoza odnosi na više vrsta mleka, kao i maslac u ambalaži preko jednog kilograma.

Zabrana se ne odnosi na izvoz robe za koju je od strane carinskog organa prihvaćena izvozna deklaracija pre stupanja na snagu odluke.

Privremena zabrana izvoza uvedena je početkom septembra u cilju sprečavanja kritične nestašice, navedeno je tada.

Šećer

Umesto 109,99 dinara, šećer će od sada koštati 114,99 dinara po kilogramu, propisala je Vlada Srbije novu maksimalnu cenu ove namirnice.

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, te se u izmenjenom članu kaže da „maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 114,99 dinara po kilogramu“.

Prema prethodnom članu uredbe, maksimalna cena šećera bila je 109,99 dinara po kilogramu.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".