Prema vojnim propisima, podizanje stepena pripravnosti podrazumeva spremnost oružanih snaga da u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije.

To u praksi znači da snage Vojske Srbije, predviđene za reagovanje u kriznim situacijama, budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, a ostale snage u nivou koji omogućava izvršavanje zadataka "u skladu s propisanim rokovima za angažovanje".

U praksi, ova vrsta "dizanja na noge" oružanih snaga je stepenovana, a zavisno od nivoa podrazumeva niz mera i zadataka. To, između ostalog, znači okupljanje borbenih timova, uspostavljanje dežurstava, pozivanje ljudstva sa godišnjih odmora i slobodnih dana, jači režim straže...

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Zavisno od proglašenog stepena, viši nivo borbene gotovosti može da podrazumeva i izlazak određenih jedinica na unapred određene položaje van garnizona i kasarni.

Viši nivo borbene gotovosti u aktuelnoim slučaju, kako nezvanično objašnjavaju u VS, najviše će biti primetan u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa KiM. Reč je o delovima Druge, Treće i Četvrte brigade kopnene vojske, kao i posadama na stalnim dežurstvima u bazama Kopnene zone bezbednosti.

GALERIJA: Vojska Srbije - 72. brigada za specijalne operacija

BONUS VIDEO: PADOBRANCI SLETELI NA ROSULJE: Srpski vojnici priredili spektakl

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".