Bivši brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva ponovo je izabran na mesto čelnika države u napetim izborima (zvanični rezultati se još uvek čekaju). Da Silva je pre tri godine "čamio" u zatvoru, a sada će, kako se čini, opet biti predsednik Brazila.

Luis Injasio Lula da Silva bio je na čelu zemlje od 2003. do 2010. godine, međutim osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog korupcije. Tada se činilo da mu je politička karijera gotova, ali izbori održani u nedelju pokazali su da nije tako.

Prvi čovek Brazila iza rešetaka nalazio se od aprila 2018, pa do novembra 2019. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pušten je ranije iz zatvora, jer je odlučeno da je sudija koji je vodio proces bio pristrasan. Tako je dobio priliku za jedan od najneočekivanijih političkih povrataka u skorijoj istoriji.

"Najpopularniji predsednik na planeti", kako ga je svojevremeno nazvao Barak Obama, suočio se na izborima sa Žairom Bolsonarom.

Brazil sa strepnjom iščekuje priznanje poraza predsednika Bolsonara, koji se još uvek nije oglasio nakon što je da Silva proglasio pobedu, a Žairove pristalice počele su da blokiraju puteve.

Pošto je izgubio izbore sa malom razlikom (50.9 odsto prema 49.1 odsto), odlazeći predsednik, koji napušta funkciju 1. januara, nije se oglašavao iz svoje zvanične rezidencije u Alvoradu, u Braziliji.

Jutros je došao u palatu Planalto, u predsedničku kancelariju, bez ikakvih komentara.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".