Pevao je za Danku, LJiljanu, Sanju, Branku... ali malo je poznato da je Toma Zdravković jednoj Slavici, u koju je bio smrtno zaljubljen, posvetio najtužniju pesmu.

“Voleo je sve žene o kojima je pevao”, ispričala je kuma Tome Zdrakovića, pevačica Olivera Katarina o najvećem jugoslovenskom boemu. Svaku svoju ljubav Toma je ispratio uz pesmu, ali tajna njegove najveće ljubavi je otišla sa njim u grob.

Foto: Jutjub printskrin/dejan sarafimov

 

- Bio je savremeni trubadur. NJegova duša bila je satkana od ljubavi. Nosio je ljubav i prema grešniku i prema stradalniku i prema svakom biću na ovom svetu. Tražio je opravdanje, a ne osudu. U očima mu je bila toplina. I neviđena nežnost. I ljubav. Kad gleda, kao da natapa nežnošću i ljubavlju - ispričala je Olivera Katarina.

Tomina najtužnija pesma otpevana je za jednu plavokosu Slavicu.

“Buket belih ruža” možda ne spada među njegove najveće hitove, ali krije najtužniju, istinitu priču o njegovoj prvoj ljubavi koja je umrla ne napunivši 20. godina.

Ova ljubavna priča počela je u Tuzli, gde je Toma, tada još nepoznat široj javnosti upoznao studentkinju Slavicu, rodom iz Tuzle. Tako je započela njegova prva velika ljubav. Maštao je o venčanju sa njom, ali je uskoro iz njenog dnevnika otkrio detalje o njenom intimnom životu sa poznatim i nepoznatim muškarcima, što ga je šokiralo. Toma i Slavica su se svađali i raskidali, iako su jedno prema drugom gajili snažna osećanja.

Foto: reprint TV Novosti

 

Sve je počelo dok je pevao u tuzlanskom hotelu “Bristol” kada je ugledao vitku plavušu Slavicu i odmah se zaljubio. U to vreme rešio je da ode u Beograd, gde je umesto popularnog kolege i prijatelja Dragana Tokovića zapevao u baru na Terazijama.

- Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Podsmevali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela “Balkan”, a ona se pojavila tek posle ponoći - kasnije je ispričao Zdravković.

Pošto je uspeo nekako da preboli Slavicu, u njegovo srce ušla je crna Olgica, koju je Toma ubrzo zaprosio. NJihov brak, međutim, nije dugo potrajao.

Kada je 1963. godine pevao na crnogorskom primorju, dobio je telegram u kojem ga je lekar koji je lečio Slavicu obavestio da je ona teško, neizlečivo bolesna i da želi da ga vidi. Kada je stigao u Sarajevo, nije mogao da je prepozna, jer je izgubila trideset kilograma. Toma zbog nastupa nije mogao da ostane sa Slavicom, a nekoliko dana kasnije, stigao mu je novi telegram u Tuzlu, kojim je obavešten da je njegova ljubav umrla.

foto: Printskrin/Jutjub/Toma Zdravkovic

 

Pogođen njenom smrću, napisao je najdriljiviju pesmu u karijeri.

- Umrla je u Sarajevu, sahranjena je u rodnom Travniku, a ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža. Sedam-osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put sam javno pevao pesmu njoj posvećenu koja je bila ogledalo našeg života. Izveo sam je tada i nikad više. Plakao sam ja, plakala je cela sala. To nije bio koncert, već opelo… A bila je plava sa kratkom kosom. Imala je i oči plave i pomalo tužne. Visoka, sa dugim nogama u plavim farmericama, izgledala je kao prava ”baba roga” – pričao je Toma objašnjavajući kako je nastala pesma “Buket belih ruža”.

BONUS GALERIJA: Iz mog butika - DŽej Ramadanovski

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".