Beba se rodila sa tamnom kosom, a onda je ona počela da svetli; ili je dete bilo skroz plavo, a onda je boja otišla u smeđe...boja kose kod dece je velika enigma za mnoge roditelje, a svi sa nestrpljenjem čekaju da vide kraljnji rezultat.

Teško je odgovoriti u kom uzrastu se zapravo menja kosa bebe. Pošto na boju utiču brojni faktori, uključujući hormoni, geni, pa čak i sezonske promene i promene u okruženju, sa sigurnošću se može reći da se promene mogu desiti u bilo kom uzrastu. Ponekad, kako se hormoni menjaju i kod beba i kod mame, to može da dovede do opadanja kose sa kojom je beba rođena i, iznenađenje, vaša beba može da završi sa bojom kose i gustinom potpuno drugačijom od one koje je imala na rođenju, što posebno raduje one roditelje čije bebe su se rodile sa malo kosice.

Boja kose vašeg mališana se određuje prilikom začeća. I mama i tata će dati po 23 hromozoma koji onda služe za određivanje određenih atributa koje će vaše dete imati, uključujući pol, boju očiju i, pogađate, boju kose. Ali to ne znači da će se vaša beba roditi sa tačnom nijansom sa kojom će završiti. Kao što je ranije pomenuto, faktori kao što su hormoni mogu igrati veliku ulogu u boji kose vaše bebe.

Foto: Profimedia

 

Takođe, nije neobično da vidite povećanje količine melanina, tačnije eumelanina, zbog čega kosa vaše bebe vremenom postaje tamnija. U ovom slučaju, videćete kako bebina kosa postepeno postaje tamnija, čak i ako je rođena sa plavom kosicom.

Koliko vremena je potrebno da se kosa bebe promeni?

Pa, to zavisi. Neki vide promenu boje kose za samo nekoliko meseci nakon rođenja bebe, dok bi drugi mogli da vide postepenu promenu tokom vremena, pa čak i u adolescenciji. Zaista ne postoji određeno i definitivno pravilo u vezi sa bojom kose, iako postoji nekoliko načina na koje možete unapred da predvidite kakva će biti konačna boja kose vašeg deteta...

Kako možete znati koje će boje biti kosa vaše bebe?

Ovde stvari postaju nezgodne. Da biste saznali koje će boje biti kosa vaše bebe, možda je praktično nemoguće, ali možda ćete moći da isključite nekoliko opcija na osnovu genetike. Recimo da beba ima dva roditelja koja su oboje tamnosmeđi. Generalno, smeđa, a posebno crna, kosa je dominantna nad plavom kosom. U ovom slučaju su velike šanse da će i beba imati tamnu kosu. Ovde stvari postaju nezgodne.

Da biste saznali koje će boje biti kosa vaše bebe, možda je praktično nemoguće, ali možda ćete moći da isključite nekoliko opcija na osnovu genetike. Recimo da beba ima dva roditelja koja su oboje tamnosmeđi. Generalno, smeđa, a posebno crna, kosa je dominantna nad plavom kosom. U ovom slučaju su velike šanse da će i beba imati tamnu kosu.

Foto: Profimedia

 

Ako beba ima dva roditelja, jednog sa plavom kosom i drugog sa smeđom, tamnija boja kose je i dalje dominantna, ali to ne znači da će beba sigurno biti brineta. Umesto toga, ako tamnokosi roditelj ima, recimo, roditelja ili baku ili dedu sa plavom, ili čak crvenom kosom, postoji šansa da bi beba mogla da završi sa istom.

Da li bebe postaju tamnije ili svetlije?

Uz prethodne informacije, možda se pitate da li bebina kosa može da se promeni iz tamne u svetlu? Odgovor je da. Pošto bebina kosa često opada, kosa koja raste nakon nje često može biti svetlija nego ranije. Neki roditelji čak tvrde da primećuju postepenu promenu boje kose, od tamne do svetle tokom vremena. Pre nego što su to shvatili, njihova mala brineta je postala prava plavuša!  A plavokoso novorođenče bi lako moglo da bude ljupka brineta. Dešava se!

(Jumama)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".