Srpska pravoslavna crkva i vernici 31. oktobra obeležavaju praznik Sveti Luka, u narodu poznatiji kao Lučindan, a česta je i krsna slava kod naših građana.

Običaji koji se vezuju za sutrašnji praznik su mnogostruki, neki su hrišćanski a neki su ostali iz paganskih vremena, ali je svakako najbitnija stvar pred ovaj veliki praznik, na koju dobar hrišćanin mora obratiti pažnju, jeste čitanje Svetog Jevanđelja po Luki.

Foto: Profimedia

 

 

 

"Sveti Luka - sneg do kuka!" je narodna izreka koja nagoveštava ovaj dan kao početak zime, a početkom zime su Srbi u istoriji, baš na Lučindan vezivali konac oko ograde da se zaštite od vukova i svih neprijatelja domaćinstva..

Takođe, veoma je bitno da se nikako ne posvađate sa ukućanima, a posebno ako slavite ovog svetitelja kao krsnu slavu. 

U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan predviđa kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli boga za nas.

Kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".