Uptin je proveo zanimljiv eksperiment u jednoj od najsigurnijih zemalja na svetu, Singapuru. Odlučio je da ostaviti svoj laptop na stolu kafića i ode na ručak. Hteo je da proveriti hoće li mu neko ukrasti laptop ili će ga dočekati na mestu gde ga je i ostavio pre odlaska na ručak.

- Ova zemlja ima jednu od najnižih stopa kriminala na svetu. Dakle, danas ću ostaviti svoj laptop u nasumično odabranom kafiću na jedan sat, ne govoreći nikome da ga pazi - objasnio je Uptin.

Spomenuo je kako je Singapur "eliminisao" kriminal te da su dosegli niz od 250 dana u kojem nije zabilježena nijedna uobičajena vrsta kriminala.

- To znači da nikome nisu ukrali mobilni telefon više od osam meseci u celoj zemlji - rekao je. Kaže da postoje tri razloga zašto je u Singapuru niska stopa kriminala: poštenje je deo kulture, osnovne potrebe u zemlji su zadovoljene tako da ljudi ne osećaju potrebu za kriminalnim radnjama, a nadzorne kamere su na svakom uglu.

- Posvuda su kamere koje štite od kriminala, a posledice krađe su zaista velike - objasnio je Uptin i dodao da provala u kuću i krađa u Singapuru, pored novčane, podrazumevaju i zatvorsku kaznu do 10 godina.

Nakon što se vratio iz trgovačkog centra u kojem je bio na ručku Uptin je primetio da je njegov laptop netaknut. Dočekao ga je na istom mestu. Ovaj snimak izazvao je pozitivne reakcije korisnika TikToka.

"Ovo je vrlo skup društveni eksperiment", "U Južnoj Africi uzeli bi ti i laptop, i kameru, i mikrofon, TikTok profil, pa čak i ime", "U Londonu bi ti ukrali laptop čak i da sediš za njim", "Živim u Singapuru. Zaboravio sam svoj mobilni telefon na autobusnoj stanici i idućeg dana našao sam ga tamo u plastičnoj vrećici s natpisom 'izgubljeni telefon'", "U Berlinu laptop bi se prodavao na eBay-u za manje od 10 minuta", komentarisali su korisnici TikToka.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".