Lider SNSD Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske, utvrđeno je nakon ponovnog kontrolnog brojanja glasova za predsednički i potpredsedničke nivoe vlasti.


Izveštaj o ponovljenom brojanju glasova je usvojen na današnjoj sednicik CIK BiH.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mesta za nivo predsednika Republike Srpske.

O svim nepravilnostima koje su utvrđene prilikom ponovnog prebrojavanja obavešteno je Tužilaštvo BiH.

O svim nepravilnostima obavešteno je Tužilaštvo BiH.

Kako je preneo sarajevski portal Klix, nezadovoljstvo izveštajem je izrazila član CIK Vanja Bjelica Prutina, koja je tražila i odlaganje njegovog usvajanja.

Ona je rekla da je nezadovoljna izveštajem glavnog centra za brojanje koji, kako kaže, u nekim delovima ne daju nikakve odgovore, a smatra da bi pronalaskom nestalih vreća rezultat za potpredsednika RS-a mogao biti drugačiji.

- Navodi se da je nekompletan materijal sa 62 biračka mesta, nisu dostavljena 23 izvoda sa biračkog spiska. Nedostatak sa ovih mesta ima uticaj na ukupni rezultat u tabeli broj 3 što su neiskorišteni listići, ukupni listići i sl - rekla je ona.

Dodala je i da zakonodavac Izbornog zakona BiH propisuje ponavljanje izbora u slučajevima kada se prilikom ponovnog brojanja ustanove nepravilnosti.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao da nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvek.

Ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uverenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobednica izbora.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".