Novi britanski premijer i prvi Indijac na toj poziciji, Riši Sunak, važi za jednog od najbogatijih ljudi u Ujedinjenom kraljevstvu. 

Prema nekim izveštajima, njegova vrednost procenjuje se na preko 700 miliona funti (oko 800 miliona evra). Međutim, novi vođa Torijevaca neće se tu zaustaviti. Kao premijeru sleduje mu solidna finansijska nadoknada.

Kao premijer, Sunak će imati pravo na platu do 79.936 funti (oko 90.000 evra). Ta petocifrena plata će biti iznad onoga što gospodin Sunak zarađuje kao poslanik u Ričmondu u Severnom Jorkširu.

Foto: Profimedia

 

 

Od aprila, poslanici imaju pravo na zaradu od 84.144 funti godišnje.To znači da će objedinjena plata gospodina Sunaka, ukoliko zatraži dva puna iznosa, biti 164.080 funti.

Takođe, Sunak će, zajedno sa svojom porodicom, imati pravo da živi u stanu u Dauning stritu, bez kirije. Iako je korišćenje stana besplatno, premijer mora da plati poresku obavezu od oko 7.000 funti godišnje za struju, grejanje i održavanje.

Foto: Profimedia

 

 

Sunak će takođe morati da sam plaća svoju hranu, čak i ako u Dauning stritu postoji kuhinsko osoblje. Novi lider će takođe imati pravo da boravi bez kirije u Čekersu, zvaničnoj rezidenciji premijera u Bakingemširu.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".