U jednom intervjuu Spilberg se prisetio razgovora koji je vodio sa kolegom rediteljem Stenlijem Kjubrikom nakon što je gledao projekciju njegovog filma "Isijavanje" koji mu se baš i nije svideo.

Spilberg je objasnio reditelju kako misli da je DŽek Nikolson talentovan glumac, ali način na koji je odigrao ulogu DŽeka Torensa u Kjubrikovom filmu bio je preteran i usporedio ga je sa japanskim Kabuki pozorištem u kojem su glumci jako stilizovani, sa dramatičnim kostimografijom i šminkom.

Foto: Jutjub printskrin/Yohanes Christian

 

Braneći Nikolsonovu glumu, Kjubrik je tražio od Spilberga da navede svojih pet omiljenih glumaca svih vremena. Iznenađujuće, niko od glumaca sa kojima je Spilberg sarađivao nije dospeo na spisak.

Spenser Trejsi, Henri Fonda, DŽimi Stjuart, Keri Grant i Klark Gejbl najbolji su glumci svih vremena prema oceni slavnog reditelja. Kada je Spilberg otkrio svoju listu, Kjubrik ga je zaustavio i rekao: "Dobro, gde je DŽejms Kegni na toj listi?"

Foto: Jutjub printskrin/Directors Guild of America

 

Spilberg mu je odgovorio da je Kegni "visoko na listi", ali Kjubrik je poentirao: "Ah, ali on nije u vaših prvih pet. Vi ne smatrate DŽejmsa Kegnija jednim od pet najboljih glumaca u svetu, ali ja smatram. I zato je gluma DŽeka Nikolsona sjajna."

Dakle, Kjubrikova poenta je bila da samo zato što Nikolsonov stil glume u "Isijavanju" nije bio po Spilbergovom ukusu, to ne znači da je to loš film. Inače, Kjubrikov omiljeni glumac, DŽejms Kegni, bio je poznat po svom energičnom stilu glume koji je imao sličnosti sa Nikolsonovom ulogom u "Isijavanju".

BONUS GALERIJA: Iz albuma Taška Načića

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".