Prazne ulice, spuštene roletne i zaustavljeni letovi JAT-a, tako je u tri slike izgledao 11. avgust 1999. godine u Srbiji.

- Preporučuje se građanima da spuste roletne na prozorima i da se udalje od prozora, kako ne bi pogled nesvesno, a bez zaštitnih naočara uputili prema Suncu. Ko ne mora, posebno deca i stariji, ne treba da izlaze iz kuće za vreme pomračenja niti da posmatraju pojavu.

Ovako su glasili saveti Saveznog ministarstva za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, kao i Hidrometeorološkog zavoda i Instituta za očne bolesti KCS koje su uputili građanima Srbije uoči pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine, dva meseca posle NATO bombardovanja.

Kao da je bio sudnji dan

Međutim, te 1999. godine, građani Srbije su se, zastrašeni savetima tadašnjih zvaničnih institucija, zabarikadirali po kućama, a samo "najhrabriji" su se osmelili da izađu na ulice. One su širom Srbije bile zastrašujuće puste, kao pred "sudnji dan", zbog čega sa ove distance čitav događaj pre može da se opiše kao "pomračenje uma", a ne Sunca.

Najbizarnije od svega, svakako je bilo uputstvo navedenih institucija kako se treba ponašati dok traje pomračenje, kao i eventulanih posledica: ubrzan rad srca, grčenje u želucu, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi, učestalo mokranje. Naravno, čitavo upustvo čitalo se i na Dnevniku RTS, neposredo pre 11. avgusta te godine.

Apokalipsa

Građani Srbije su ozbiljno shvatili ova uputstva, te je atmosfera na ulicama bila jednaka apokaliptičkoj. Narod već istraumiran bombardovanjem, koje se završilo samo dva meseca pre ove "katastrofe", prekrivao je svoje trakom izlepljene prozore ćebadima i skrivao se u svojim mračnim domovima.

Nasuprot ne samo nauci i logici, već i čitavom nizu zakona i propisa, te srede ništa nije radilo - od državnih ustanova, banaka, pa do supermarketa, a JAT je otkazao sve letove u periodu od 8.30 do 14 časova.

Na internetu i dalje postoji video snimak koji svedoči o strahu Užičana koji skrivali od pomračenog Sunca.

Ipak, nismo bili jedini koji smo te 1999. godine imali ovoliki strah od ovog prirodnog fenomena. Kako svedoči jedna Beograđanka, koja se tog momenta zadesila u blizini Atine, grčke vlasti su upozorile sve da u periodu tok traje pomračenje Sunca, ne izlaze napolje.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".