AMBICIOZNI razvoj saudijskog regiona Neom, prema PR saopštenju, posvećen je svetosti celokupnog života na Zemlji. Ispostavilo se da nije tako. Nedavno je objavljeno da su trojica pripadnika plemena Huvajtat uhapšena zbog protesta protiv prinudnog iseljenja njihove i drugih porodica kako bi se napravio put, i osuđeni su na smrt, piše The Guardian .

Snage bezbednosti su ubile još jednog plemenskog demonstranta 2020.

Što svim kompanijama i konsultantima koji pomažu u planiranju, projektovanju, izgradnji, prodaji i na drugi način podizanju spomenika tiranima sa novom snagom postavlja staro pitanje – u kom trenutku će se čaša preliti? Kada će bilo koji profit koji može doći od stvaranja fantastičnih struktura prestati da nadmašuje užase povezane sa njima?

Foto:Jutjub printskrin/Dezeen

 

Najdramatičniji projekat u svetu arhitekture i građevinarstva.

Neom je trenutno verovatno najdramatičniji projekat u svetu arhitekture i građevinarstva. Uključuje The Line, strukturu planiranu za smeštaj devet miliona ljudi, koja će se protezati pravo u dužini od 170 kilometara, na jednom kraju viri u Crveno more. Zgrada će biti široka samo 200 metara. Obostrano će biti omeđen zidovima visokim 500 metara, koji se ogledaju spolja.

Zamislite toranj viši od Empire State Buildinga koji se proteže otprilike između Boegrada i Čačka i dobićete predstavu o razmerama. Bilo je nekih nedoumica da li će se Linija zaista ostvariti, ali prošle nedelje snimci dronom pokazali su da je temelj počeo da se kopa.

 

@yahoonews Saudi Arabia’s Crown Prince says the first phase of the $500 billion project will be finished by 2030, and will eventually house 9 million residents by 2045. #TheLine #tech #urbandevelopment #news #yahoonews ♬ gford._ gets no maidens - $avøry-$adisticpai

 

Biće to, rekao je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, „civilizatorska revolucija koja stavlja ljude na prvo mesto, zasnovana na radikalnoj promeni urbanog planiranja“. Zgrada nosi ekstravagantna obećanja održivosti. Navodno će se „stopiti sa prirodom“. Neom uključuje i Oksagon, grad tehnološke industrije izgrađen na moru, i Trojena, planinski region u kojem će se, uz pomoć još spektakularnije arhitekture, održati Zimske azijske igre 2029. godine.

Linija izaziva nedoumice, sa urbanističke tačke gledišta. Kako takav kolosalan projekat može biti u bilo kom smislu održiv, s obzirom na to da će njegova izgradnja proizvesti više od 1,8 milijardi tona ugljen-dioksida, što je ekvivalentno četvorogodišnjim ukupnim emisijama u Velikoj Britaniji? Čemu služi njegova visina, kad je oko njega tolika pustinja u kojoj bi se mogao širiti? Zašto bi zapravo bilo dobro živeti u ovom dubokom uskom kanjonu, verovatno pod visokim nivoom nadzora i kontrole?

Instrument meke i tvrde moći

Foto:Jutjub printskrin/Dezeen

 

Međutim, Neom je očigledno instrument meke i tvrde moći kojim upravlja ekstremno ubilački i represivni režim. Pomažu mu i podržavaju zapadne konsultantske kuće kao što su nekada popularna kalifornijska firma Morphosis (koja dizajnira The Line) i Zaha Hadid Architects sa sedištem u Londonu (angažovana u Trojeni), obe dobitnici najveće nagrade u arhitekturi - Pritzker. Kako će zadržati ono što im je ostalo od ugleda ako ostanu povezani sa imanjima čiji su protivnici ubijeni?

Ovo nije novo pitanje. Monumentalna arhitektura prati moć još od starog Egipta i ranije, a moćni režimi su obično brutalni. Noviji primeri uključuju odluku holandske firme OMA, takođe dobitnice Pritzkerove nagrade, da dizajnira sedište glavne kineske vladine televizijske stanice CCTV, koja je završena 2012. Kao što je pisac Ijan Buruma pitao – da li bi i oni učinili istu uslugu Pinočeovom Čileu? Mogli bismo da preispitamo i stadione izgrađene za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru, uz zloglasnu i smrtonosnu eksploataciju radnika migranata.

Argumenti za saradnju su dobro objašnjeni. Argument OMA-e za rad na zgradi CCTV-a bio je da je dobro uključiti se i podstaći napredne elemente u kineskom društvu, i da bi velika američka kompanija ipak uskočila. U tom slučaju, bilo bi bolje izvući neku izvanrednu arhitekturu iz ove situacije nego nikakvu.

Arhitekte i drugi građevinski stručnjaci takođe mogu ukazati na načine na koje nacionalne vlade i kompanije dogovaraju sa despotima – kako britanski izvoz oružja pomaže ubijanju civila u Jemenu, na primer, ili kako britanski ministri i uvek od pomoći čovek iz Rijada, Nil Krompton, pronašao način za saudijsko preuzimanje fudbalskog kluba NJukasl junajted. Ali ako traže bilo kakvu vrstu kulturnog vođstva, ljudi koji dizajniraju zgrade mogu početi sa svojim izborom klijenata.

Zamagljene granice

Granice se i dalje povlače, iako su nejasne. Kompanije koje su do ove godine rado sarađivale sa Putinovim prijateljima više im se ne približavaju. Britanski arhitekta Norman Foster (još jedan dobitnik Pritzkerove nagrade) povukao se iz Neomovog savetodavnog odbora nakon ubistva DŽamala Kašogija 2018. godine, ali njegova praksa nastavlja da radi na saudijskim projektima kao što su aerodrom na Crvenom moru i „iskustveni centar za morski život“. Neke arhitekte će raditi u Kini, neke neće.

Konačno, kada više nema prostora za nejasnoće, prethodne pozicije izgledaju slabo. Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, prethodni pokušaji „angažovanja“ izgledali su u najboljem slučaju uzaludni. Kineski relativno prosvećeni saveznici OMA izgubili su argument, i uprkos njihovim dobrim namerama, sedište CCTV-a je završilo kao dominantno i isključujuće sredstvo kontrole. Postoji mogućnost da jednog dana Saudijska Arabija stekne status međunarodnog izopćenika koji sada ima Rusija (a među njima danas već nema moralne razlike).

Foto:Jutjub printskrin/Dezeen

 

U tom slučaju, zašto čekati? Zašto ne biste odmah odlučili da je ubistvo previsoka cena za arhitektonsku slavu? Ovakav položaj bi mogao da liši svet nekoliko spomenika u koje bi turisti budućnosti mogli da gledaju, u kom slučaju treba zahvaliti faraonima i njima sličnima što su unapred imali dobru zalihu takvih stvari.

Bojkot projekata poput Neoma bi verovatno usporio stvaranje gluposti koje gutaju energiju i podriguju ugljenik, a koje nemaju praktičnog smisla, zaključuje The Guardian.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".