U pitanju su patike kompanije "Najki", a model je "Er-Šips" crveno-bele boje.

DŽordan, šestostruki NBA šampion sa Čikago Bulsima, pomenutu obuću je nosio 1. novembra 1984. godine u svojoj ruki sezoni u petoj utakmici protiv Denver Nagetsa, ali se računa da su to prve koje je nosio u karijeri jer one iz prethodna četiri meča nisu nikada izlazile u prodaju.
Patike je dizajnirao Brus Kilgor, a na aukciju ih je stavio čovek koji je 1984. godine bio skupljač lopti na utakmici Denvera i Čikaga i na poklon ih dobio upravo od DŽordana.

 

Ukoliko se procena kompanije "Sotebi", organizatora aukcije, ispostave kao tačne i patike budu prodate za preko milion dolara, one će postati najskuplje prodate patike svih vremena na nekoj aukciji.

 

Rekord trenutno drže "Najki Er-DŽordan 1" patike nošene na utakmici 1985. godine, koje su koštale 615.000 dolara na jednoj aukciji.

Ovo neće biti prvi uspeh ove prirode za "Sotebi", koji je u maju 2020. godine, nakon prikazivanja serije o DŽordanu pod imenom "Poslednji ples", prodao potpisane patike "Er-DŽordan 1" za 560.000 dolara.

Najskuplje prodane patike ikada, barem zvanično, bile su "Najki Er-Jizi 1 Prototajp" iz 2008. godine koje je Kanje Vest nosio na Gremiju, ali ta transakcija je odrađena privatno, a ne putem aukcije.

Nadmetanje za DŽordanove patike počeće ovog petka, a konačna prodaja biće završena uživo u Las Vegasu 24. oktobra.

(Sputnjik)


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".