Nutricionistkinja Nataša Đukić ima objašnjenje i za ovu pojavu:

- Za optimalnu telesnu težinu najvažnija je pravilna razmera unosa hrane i potrošnje energije, ali ako se zdravo se hranimo i redovno treniramo, a kilogrami se i dalje nakupljaju, onda bi se razlog neobjašnjenog gojenja mogao skrivati negde drugo - navodi nutricionistkinja i otkriva četiri potencijalna razloga:

ODREĐENI LEKOVI

Različiti lekovi koje koristite, mogu uzrokovati nagli porast težine. Kontracepcijske pilule, steroidi, beta-blokatori ili lekovi za migrenu, mogu izazvati gojenje. Naime, deluju tako da povećavaju apetit i usporavaju metabolizam, što je doslovno glavni razlog dobijanja kilograma, bez da se prejedate ili činite bilo kakvu drugu grešku. 

Foto: Profimedia

 

MENOPAUZA

Tokom menopauze, kod gotovo svih žena, dolazi do usporavanja metabolizma, depresivnije su, imaju loš san, a povećava se i njihov apetit. Hormon estrogen, koji služi i za održavanje optimalne telesne težine, polako nestaje, pa se kilogrami počinju brže nakupljati, objašnjavaju lekari. Ženama u menopauzi, zato se preporučuje da posvete posebnu pažnju zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

NEDOSTATAK VITAMINA ILI MINERALA

Još jedan neočekivani uzrok dobijanja na težini, mogao bi biti nedostatak vitamina ili minerala u organizmu. Naime, manjak vitamina D, magnezijuma i gvožđa, može ugroziti imunitet i uticati na nivo energije, a samim tim i na vaše aktivnosti.

Foto: Profimedia

 

PROBLEMI SA SPAVANJEM

Ne treba posebno naglašavati koliko je kvalitetan san važan i za psihičko i za fizičko zdravlje. Preporučenu količinu sna, od osam sati tokom noći, mnogi ne uspeju da zadovolje, a dugotrajni manjak sna dokazano ima niz štetnih posledica na ljudsko zdravlje - završava nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:

(Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".