Nacija, sada već ne tako polako, odbrojava dane do početka Svetskog prvenstva u fudbalu "Katar 2022" (od 20. novembra do 18. decembra). Kakva god da je situacija u domaćem fudbalu, javnost se svakog puta nada da će naši predstavnici imati makar značajniju ulogu na najvećoj fudbalskoj smotri, a dobri rezultati u prethodnom periodu samo su dodatni vetar u leđa za takva nadanja.

Dok ne krene "ono pravo" i dok se buseni travnatih katarskih terena ne podignu pod naletima današnjih asova, vreme je prisetiti se pređašnjih mundijala i romantičnih priča iz istorije "najvažnije sporedne stvari na svetu".

"Nportal.rs" je za vas pripremio pregršt zanimljivih tema, izveštaja i fotografija sa ranijih svetskih prvenstava u fudbalu u okviru rubrike "Retro Mundijal", a sada se osvrćemo na nezaobilaznu je temu - Italiju 1990 i poslednje mečeve velike Juge pre raspada na nekom od Mundijala.

Aktuelni selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, bio je jedan od učesnika tog prvenstva - uzdanica tadašnjeg trenera Ivice Osima.

 

 

Jugoslavija je u grupi startovala loše (poraz od Nemačke 4-1), ali su nakon toga usledile bolje partije (pobede nad Kolumbijom 1:0 i Emiratima 4:1). U osmini finala je pala Španija na produžetke (2:1), a onda je došlo četvrtfinale i dramatičan meč sa Maradoninom Argentinom. Posle regularnih 90 minuta i dodatnih 30 u prodižecima, Jugoslavija je ispala na penale - 4:2 (i Piksi je bio jedan od onih koji su promašili udarce sa 11 metara).

Koliko je ambiciozan i spreman na nadmetanje danas, Stojković je u istoj meri bio i te 1990. U intervjuu koji je nedelju dana pre starta Mundijala dao za magazin "Oslobođenje'' on je ispričao kako sanja o finalu - i to sa Brazilom, a za kraj razgovora samouvereno je poručio: "Nek' se čuvaju svi, jer svakog možemo dobiti!" Prenosimo ga u celosti:

Dragan Stojković Piksi, as nad asovima, već žuri završnici

SAN O FINALU

"Nismo opterećeni trofejima, ali snovi idu daleko i do finala gde sanjam da se sretnu Brazil i Jugoslavija, kaže Stojković."

Želeli su ga svi veliki evropski timovi, bankari spremali čekove, a on se već pre Mundijala ''našao'' u Marseju, kao suvenir kojeg je čuveni predsednik Tapi platio s nekoliko miliona dolara; Dragan Stojković. As nad asovima. Možda i prvi čovek Mundijala, kako to Sušić najavljuje.

Svaka čast Papetu, s njim je sve lakpše. Veliki je to igrač, čovek. Ali, do prvog čoveka na Svetskom prvenstvu dalek je put.

Ko može biti bolji?

Foto: Arhiv Borbe

 

 

- Može i Sušić, može i Maradona, Van Basten, Gulit, Hesler, a tek Brazilci...

NJihovu igru obožavate?

- Naša je protkana sličnim duhom, nekako smo najbliži po shvatanju, prilazu. 

Da li je to adut?

- Ne znam hoće li biti, ali znam da će svako strahovati od nas, da nas niko ne bi "poželeo" u drugom krugu kao rivala.

Foto: N. Skenderija

 

 

Prvi smo već prošli?

- Ubeđen sam. Bolji smo od Kolumbije i Emirate, a sa SR Nemačkom smo u najmanju ruku ravnopravni.

Koga biste želeli dalje?

- Nama je svejedno, jer nismo opterećeni trofejima. Istina, žudimo za polufinalom, finalom, ali ne bih se smeo kockati s tim obećanjima.

Znate li finaliste?

- Ni Vava ih ne zna! Samo verujem da bi to moglo biti evropsko južno-američko finale.

Dakle, Jugoslavija-Brazil?

- To bi bila lepota, san.

A domaćin - Italija?

- NJihov adut je publika, najvatrenija na svetu. Samo, ne znam da li će im to biti dovoljno za pobednički let.

Holandija?

- Holanđani imaju najveće asove, zato su na svim top-listama među favoritima.

A SR Nemačka?

Foto: N. Paraušić

 

 

- U ovom času ima boljih. No, u fudbalu sve je moguće, pa da i Bekenbauerovi izabranici stignu do zvezda.

Još slovo o plavima?

- Nek' se čuvaju svi, jer svakog možemo dobiti!

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Borbe", a ovaj članak je izašao u "Magazinu Oslobođenje", 31. maja 1990. godine. *

BONUS VIDEO - PIKSI, VIDIMO SE, BRATE! Kad Dragan Stojković Piksi dođe na meč Radničkog iz Niša

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".