Prvo verovanje kaže da burme mlade i mladoženja ne bi trebalo da se razlikuju. Ne tako retko je nevestin prsten napravljen da bude deblji od mladoženjinog, a smatra se da to može da negativno utiče na harmoniju u porodici.

Isto tako, neko staro “pravilo” je da ni pre venčanja, a ni posle njega, ne bi trebalo da date burmu drugima da je isprobavaju. Veruje se da time njen vlasnik poklanja svoju bračnu sreću, a u zajednicu unosi svađe i skandale. Ako, ipak, nije moguće da nekoga ko želi da proba burmu odbijete, onda je ne treba prenositi iz ruke u ruku, već jednostavno staviti na neku površinu.

Foto: Profimedia

 

Danas postoji velika ponuda burmi, od onih najjednostavnijih, do onih sa ukrasima, gravurama, ornamentima. Jednostavni i glatki prstenovi su najpogodniji za burme. Veruje se da oni koji nose ovakvo prstenje će imati “gladak” porodični život, ondosno, bez trzavica, prenosi "Mondo".

Ako je burma napravljena od dve vrste zlata, veruje se da je to loš znak. Kažu da supružnici neće biti iskreni jedno prema drugom, već će viditi dvostruke živote.

Da li se burma skida?

Po starom sujeverju, venčano prstenje nikada ne trtreba skidati, ali postoje i druga koja pobijaju ovo mišljenje. Ako vam je prsten stalno na prstu, to čak može negativno da utiče na zdravlje. Prsten blokira protok energije, tako da ga ne treba nositi više od četiri sata dnevno.

Ako se desi da iznenada jedan od supružnika izgubi prsten, potrebno je da napravite njegovu tačnu kopiju što je pre moguće, najkasnije nedelju dana, još jedno je verovanje.

Foto: Profimedia

 

Ako ste pronašli nečiju burmu – ovo je znak da ćete se vi ili neko u vašoj porodici uskoro oženiti ili udati, da će se neko nov pojaviti u užoj familiji. Takođe se veruje da pronađenu burmu ne treba čuvati niti nositi, bolje je pretopiti za neki drugi komad nakita.

Nikada, ali baš nikada, ne bacajte svoju burmu. Supružnici kada se žestoko posvađaju znaju u besu ovo da urade, ali prema sujeverju ovaj gest nikako nije dobar – ne bi trebalo da se tako ponašate prema stvari koja bi trebalo da bude vaš talisman i da vas štiti od loših ljudi i događaja.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".