Hamit Đogani, Slađana i njihove dve ćerkice sa zadovoljstvom su ugostili novinare i pokazali im svoj dom, te su popričali o temama vezanim za početak njihove karijere, kao i o porodičnom životu koji je u tadašnje vreme, važio za jedan od najstabilnijih na estradi.

Foto: Reprint Sabor

 

 

Đogani - pojam za dobru igru, ima i konkretno određenje u ljudima koji vode taj pokret.Šef grupe Hamit Đogani i njegova supruga Slađana stvorili su ceo tim, iz kojeg se osnivaju i nove škole i grupe predvođene Đoganijevom braćom. Ipak najzaposlebniji, najuočivljivi, najprepoznativljiji - zaštitni znak urbanog plesa svakako su Đole i Slađana.

Ovaj umetničko bračni par sve svoje vreme podređuje igri: na poslu, na probi, televiziji, u filmu, i naravno u kući - uvek su zajedno. Posetili smo ih u njihovoj kući na Luekinom brdu u vreme kada je pored stare nicala i nova kuća, tako dea je u zidarskom okruženju Đole zamišljao nove igre i pri tome vešto preskakao grede, malter i cigle...

 

Foto: Reprint Sabor

 

 

- Godinama je u "Đogani fantastiko" bila praksa da se od svih honorara izdvaja jedan i čuva za zajedničko letovanje - priča Đole.

- Obično smo išli u Grčku i skupljali snagu i kondiciju za nove projekte. Ovog leta, međutim nismo se odmarali. Imali smo mnogo posla, pa je to leto bilo radno. Najveći izazov, a mislim i poduhvat, bilo je snimanje spota Vesne Zmijanac "I rat i brat". Reditelj Slobodan Šuljagić zamislio je da se Brodvej preseli u Beograd. Verujem da sam uspeo da igrom oslikam njegovu zamisao.

U taj poduhvat se uključila cela Đoganijeva škola. Svi su igrali, a u prvom redu, bila je atraktivna i temperamentna Slađana. Snimalo se u pasažu Knez Mihailove ulice. Đole napominje da mu je žao što nije bilo više vremena, da i Vesnu uključi igračkim veštinama, kako bi ona pored provokativnog kostima, pokazala još nešto više. Ali uvek postoji i drugi put. Ovom saradnjom Đole je prezadovoljan, jer su sem umetničkih bili ispoštovani i finansijski uslovi.

A u mirnom kutku, u tihoj Miklošičevoj ulici, gde žive Đoganijevi, sve je u skladu i u redu. NJihovo dvoje dece, petogodišnja Silvija i devetomesečna Marinela, mogu da posluže kao primer lepog vaspitanja ali i ljupkosti. Silvija je izuzetno komunikativna, a mlađa devojčica je prava radost za okolinu, jer se budi sa velikim osmehom na licu: ništa ne može da pomuti njeno raspoloženje, pa ni dolazak dosadnih novinara koji njenu mamu odvajaju od nje.

 

Foto: Reprint Sabor

 

 

Bračna harmonija je nešto što se u ovom domu podrazumeva, a ispoljavanje nežnosti ostavlja za intimne trenutke. Zbog te diskrecije, međutim bilo je i nekih nesporazuma...

- Pošto smo često u društvu poznatih ličnosti na estradi, zapazila sam da oni ljubavne izlive imaju na javnim mestima - objašnjava Slađana. 

- To je prilično napadno uvek sa tendencijom da vide i drugi, pa mislila sam da je to normalno. Naročito je jedna folk pevačica želela da pokaže kako je njen dečko voli. Čak i prstenje poklaljaju pred drugima. I tako sam ja jedan dan upitala Đoleta, da li me on uopšte voli? On me zapanjeno pogledao, ne shvatajući o čemu se radi. Objasnio mi je tada da je njegova ljubav nešto što treba samo nas dvoje da znamo i da ono što je van kuće obično i nije ono pravo, nego čisti egzibicionizam. Od tada je prošlo dosta vremena i ja sada shvatam da je bio u pravu, jer se te nazovi ljubavi, vrlo brzo potroše i kompromituju.

Foto: Reprint Sabor

 

 

Nije se Đole setio da joj kaže kako su skupoceni pokloni najčešće ukradeni ili kupljeni preko "šane". No, Slađana je i sama shvatila šta su prave vrednosti i zaista u njima uživa. Pošto je rasla bez majke, još u detinjstvu naučila je sve o domaćinstvu. Vešta je u kuvanju i svim poslovima u kući. NJeni recepti se beleže, a veliki je znalac zdrave ishrane. Pobornik zdravog života je i Đole, pa zbog toga vitka linija i svež izgled domaćina uopšte ne čudi. Ako se za Đoleta kao muškarca podrazumeva da je vitak, Slađanino telo izaziva pažnju - zahvaljujući velikoj brizi i vežbanju, ali onome i od Boga datog. Slađana je i u visokoj trudnoći igrala, a i odmah po porođaju uključivala se u rad igračke grupe.Ništa joj nije teško, energije ima na pretek...

 

Foto: Reprint Sabor

 

 

Energični i ambiciozni pre dvadesetak godina je bio i Đole: rođeni Zemunac voleo je da igra po diskotekama, a ta sklonost vrlo brzo ga je odvela i na svetska takmičenja. NJegovu vitrinu krase dva najdraža trofeja, jedan osvojen u Grenoblu, gde je 1983. godine postao prvak Evrope, a drugi u Veneciji, gde je naredne godine postao šampion sveta u disko plesu. U međuvremenu Đole je poželeo i da peva, tako da ovih dana juri kako bi ubrzao izlazak ploče "Ritam ljubavi". U duetu sa ljim peva i Slađana, a pažnju će svakako izazvati i nova pesma " Ne daj se", koju su snimili i kao klip. U njemu na Kalemegdanu igraju i američki crnci, pa Đole ponosno kaže da je sve urađeno svestki.

Bilo je i nekih polemika sa kolegama u smislu ko je bolji, školovaniji, priznatiji... Pisano je o tome i u našem listu, kada je Sonja Lapatanov, prozvala Đoleta kao čoveka koji sve to radi bez pokrića.

Foto: Reprint Sabor

 

 

- Verujem da je Sonja savetovana od pogrešnih i loših ljudi, čim tako govori - kaže Đole.

- Ja ne želim ni sa kim da se poredim. Neka to uradi publika. Evo, preporučujem neka pogledaju onaj smešni spot za Galu, koji je ona uradila. To je "Ne može to tako!" A posle toga neka pogledaju "Budim se" koji sam ja uradio! Milsim da komentar nije potreban.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj tekst je izašao u "TV Novostima" 1994. godine.*

BONUS GALERIJA: Pevač Dino Dvornik

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".