Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. godine na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog, a preminula je u 79. godini, 14. oktobra 2018. godine.

Umrla je dve i po godine posle svoje najveće ljubavi, takođe glumca Dragana Nikolića, a ostavili su, pored nezaboravnih uloga na filmu i u pozorištu, ljudska dela koja izazivaju poštovanje i divljenje.

Foto: Arhiv Borbe

 

Talenat Milena za scenu prepoznala je njena tetka koja je nagovorila njene roditelje da je upišu na balet. Bavila se Milena i manekenstvom, pamti se revija na Kolarčevom univerzitetu na kojoj je nosila đubretarac, nakon koje je dobila prvu filmsku ulogu. Bilo je to 1959. godine kada joj je slovenački reditelj František Čap dao ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”.

Mnogo je priča iz bogatog života legendarne glumice, a možda je manje poznato ili prepričavano da je Milena Dravić oprostila lopovu koji joj je opljačkao stan.

Davne 1971. godine, dok je bila na generalnoj probi svoje prve predstave “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, pokradene su joj sve dragocenosti. Proba je bila prekinuta posle hitnog poziva da siđe sa scene i odmah ode kući, gde je zatekla policiju i uplakanu majku.

Godinama kasnije, jednom prilikom u Kotoru, sedela je u kafiću, i kako je ispričala, konobar je upitao da li za njen sto može da dođe čovek koji joj je davno u Beogradu “počistio” stan.

Glumica se zbunila, jer nije odmah shvatila da pod “čiščenjem” misli na krađu, a stan su joj sređivale žene, nikad muškarci.
Ipak dozvolila je.

Foto: Obraz uz obraz

 

Lepuškasti muškarac joj se pridružio, pružio joj je ruku, seo preko puta nje i otvorio dušu.

– Ja sam onaj koji vam je 1971. godine opljačkao stan. Odneo sam sve vredne stvari. Ja sam vas pokrao! Ja sam obični lopov, ali odrobijao sam. Možete li mi oprostiti?, obratio se glumici, a ona je ostala u šoku.

Dugo ga je gledala u oči i prekinula tišinu jednom rečju: “Opraštam”.
Onda su nastavili razgovor, Milenu je zanimalo šta radi u Kotoru, a on je pojasnio da se bavi poštenim poslom i ima porodicu.

Inače, ukrao joj je sav nakit i nagrade, koji joj nisu nikad vraćeni, jer su rasprodate.

Ova priča je dokaz velikog srca legendarne glumice, i to je samo još jedna u nizu situacija iz života Milene i Gage u kojoj bi malo ljudi postupilo kao oni – vođeni samo velikim srcima.

Foto: reprint TV Novosti

 

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".