Neki od velikana svetskog fudbala su koristili zabranjene supstance, a one se kreću od kokaina do dopinga. Nekima je karijera uništena zbog ovakvih ispada.

Adrijan Mutu

Jedan od najpoznatijih rumunskih fudbalera u poslednjih dvadeset godina. Igrao je za Čelsi kada je u prvih 27 utakmica postigao 10 golova. Često je bio u sukobu sa tadašnjim trenerom - Žoze Murinjom.

Foto: Tanjug/AP

 

Mutu je sebe ''osudio'' na odlazak kada su stigli rezultati testa na narkotike. Prisustvo kokaina je bilo pokazano, a Mutu je dobio sedmomesečnu zabranu igranja. Uspeo je da se vrati i svoju karijeru da delimično spasi u Juventusu i Fiorentini, međutim, 2010 je ponovo uhvaćen da je koristio nelegalne supstance.

Dijego Maradona

''Božija ruka'' se smatra za jednog od najboljih fudbalera svih vremena, ali njegovu karijeru je obeležio i kokain u dva navrata. Prvi put je 1991. godine pao test na narkotike, tokom vremena provedenog u Napulju.

Foto: AP

 

Kasnije se spekulisalo da je 1994. godine tokom utakmice Argentina-Grčka, kada je postigao gol, izgledao čudno. Posle utakmice je pao na novom testu i poslat je kući. To je bio njegov poslednji gol u dresu Argentine.

Rene Igita

Svoju karijeru je obeležio brojnim atraktivnim potezima, najpoznatiji od mnogih je svakako njegova ''škorpija'' na Vembliju. Međutim, karijeru su mu obeležile i kontroverze i povezanost sa narko-svetom Kolumbije.

Foto: Profimedia

 

Već u poznim godinama je testiran pozitivan na kokain i napustio je svoj tadašnji klub, prekinuvši karijeru, da bi se nekoliko godina kasnije vratio u 40. godini.

Klaudio Kaniđa

Argentinsko krilo je jedan od retkih koji je igrao i za River i za Boku, smrtno posvađane rivale. Ostali klubovi uključuju i Atalantu, Romu i Rendžers među ostalim. Atalantu je opisao kao najbolje godine karijere, međutim, napustio ju je zbog Rome.

Foto: Profimedia

 

Nakon utakmice protiv Napolija, zatražen je test na nelegalne supstance, kada je otkriveno da je Kaniđa koristio kokain. Dobio je zabranu igranja fudbala 13 meseci. Navodno je izjavio - ako je kokain droga, onda sam ja narkoman.

Proslava Robija Faulera

Iako svedoči sam da nikada nije koristio kokain, upravo je on dao najčudnije radovanje proslavljenog gola. Robi Fauler je na Mersisajdskom derbiju svoj gol proslavio na jedinstven način. Za ovakvu proslavu je dobio kaznu od 32.000 funti.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".