Prema podacima Insitiuta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u bolnicama širom Srbije nalazi se trenutno 453 pacijenata. Na respiratorima je 26 osoba.Podsetimo, juče je infekcija kovidom registovana kod 2.060 ljudi, a od posledica korone umrlo je šest pacijenata.

Produženi kovid uništava zdravlje ljudi, ali takođe pravi kolaps u zdravstvenim sistemima, ali i ekonomiji, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Tedros Adhanom Gebrejesus pozivajući zemlje da pokrenu borbu i uhvate se u ozbiljan koštac sa krizom.

- Dok se pandemija dramatično promenila, uticaj produženog kovida za sve zemlje je veoma ozbiljan i zahteva hitnu i održivu akciju koja je ekvivalentna njegovom obimu - rekao je Tedros za Gardijan i dodao:

- Na početku pandemije bilo je važno za preopterećene zdravstvene sisteme da usmere sve svoje napore na spasavanje života. Međutim, od ključnog je značaja da zemlje dugoročno investiraju u svoj zdravstveni sistem i radnike i sada naprave plan za suočavanje sa dugotrajnim kovidom.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Postoji mogućnost da je novi talas pandemije kovid 19 počeo u Evropi pošto je broj obolelih u porastu širom regiona, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja.Da bi zbog zime i gripa trebalo da budemo oprezni i da se spremimo na najbolji mogući način, odnosno da se vakcinišemo, napominje prof.dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije kovid-19.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

 

 

- Ona opasnost koja postoji jeste zbog gripa. To znači da kad počnu hladniji dani, mada ćemo sada imati jedno Miholjsko leto koje će trajati malo duže u oktobru, ali ćemo već novembra i decembra imati situaciju da ljudi borave u zatvorenom prostoru, da su izloženiji kako kovidu tako i gripu. Tako da, grip očekujem krajem godine kada će polako krenuti. Recimo, 2020. godine retko da je zabeležen, a kada ga ne bude, nakon toga se uvek desi da dođe period kada ga ima u ozbiljnijem obimu - objašnjava profesor Tiodorović.

Kako dalje ističe epidemiolog, poziv za vakcinaciju stoji, kako za koronu tako i za grip.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".