Zvanični deo posete je započeo danas ceremonijom svečanog dočeka, upriličenom za našu delegaciju u Generalštabu Slovenačke vojske u LJubljani, nakon čega su usledili sastanak generala Mojsilovića i Glavaša i zvanični razgovori delegacija vojski dveju zemalja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom susreta razmenjena su mišljenja o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu, perspektivama multilateralnih regionalnih inicijativa, dosadašnjoj saradnji Srbije i Slovenije u oblasti odbrane, kao i mogućnostima za unapređenje saradnje.

Dogovoreno je da se u narednom periodu nastavi sa razvojem bilateralne vojno-vojne saradnje kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti, pre svega u oblasti obuke.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

 

 

General Mojsilović je ovom prilikom naglasio značaj saradnje Srbije i Slovenije u oblasti odbrane kako na bilateralnom planu, tako i u okviru regionalnih inicijativa, imajući u vidu da su dve zemlje suočene sa sličnim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama.

On je, takođe, istakao da Srbija vodi izbalansiranu politiku odbrane, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima, uz poštovanje načela teritorijalnog integriteta i nezavisnosti država, kao i principa vojne neutralnosti.

Tokom boravka u Sloveniji, Mojsilović se sastao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Damirom Crnčecom, a u nastavku će posetiti 132. planinski puk Slovenačke vojske u Bohinjskoj Beli.

BONUS GALERIJA: Vojska Srbije - 72. brigada za specijalne operacija

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".