Druga mogućnost im je da kupovinu pneumatika odlože za sledeći mesec, ali u tom slučaju moraju se nadati da pre toga neće pasti sneg.

Kako god, čeka ih udarac po džepu žešći od planiranog jer su zimske gume jesenas skuplje i do 20 odsto u odnosu na pre godinu dana. Trgovci poskupljenja objašnjavaju rastom cena kaučuka, ali se ne smeju zakleti da cene opet neće otići na gore. Takođe, treba računati i na veći trošak za zamenu guma u vuklanizerskoj radionici.

Zakon tržišta zimskih guma odredio je veće cene, ali kupci ovih artikala nemaju izbor „uzmi ili ostavi“, jer Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da se adekvatni pneumatici moraju imati ako želiš da voziš zimskih meseci.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima predvideo je da u periodu od 1. novembra do 1. aprila pneumatici na vozilima moraju odgovarati zimskim uslovima vožnje, odnosno na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra. Zimske gume obavezne su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Pre ili kasnije, sneg će svakako pasti, te je svakao bezebdnije i jefitnije da ga dočekate spremni.- Neki proizvođači su manje, neki više digli cene, sve u svemu skuplje je. „Petnaestica“ koja je prošle godine koštala 5.900 sada je 7.300 dinara, dok guma iste dimenzije koja je bila 5.600 sada je 6.000 dinara. Prodaja guma ove jeseni počela je ranije nego prethodnih godina, a tome ne postoji drugo objašnjenje nego da su ljudi koji imaju novac požurili da kupe pre nego što još više nije poskupelo – rekli su nam u jednoj od prodavnica automobilskih guma u Užicu.

Bojan Vujičić, vuklanizer iz ovog grada, primetio je da su od početka septembra cene guma rasle 200-300 dinara na svakih deset dana, odnosno da su gume u proseku sada skuplje 800-900 dinara po komadu.

- Gume nikada nisu bile skuplje nego trenutno, a po sadašnjim cenovnicima komplet zimskih pneumatika standarnih dimenzija za prosečno vozilo košta od 25.000 do 45.000 dinara – kaže Vujičić.Po njegovim rečima, Užičani već uveliko stavljaju zimske gume, ali je primetno da su mnogi kupili polovne koje mogu da služe jednu sezonu, ili da će nastupajuće zime koristiti stare čija debljina šare je diskutabilna.

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

 

 

Poskupela je i zamena guma. Vujičić kaže da je ova usluga pre godinu dana koštala od 400 do 500 dinara po gumi, a trenutno je od 500 do 700.

- Rast cena ove usluge je posledica poskupljenja zakupnine poslovnog prostora, repromaterijala, struje vode – objašnjava ovaj vuklanizer.

U Beogadu, rečeno nam je u jednoj vuklanizerskoj radionici, nikada se sredinom okrobra nisu manje menjale gume nego sada.

- Praksa je do sada bila da su navale u našoj radnji važile od 1. oktobra što, ovaj put nije slučaj. Verovatno narod nema novca, pa zato okleva. Inače, montaža guma je poskupela i košta od 1.500 do 2.000 za sve četiri gume – rekao nam je vuklanizer iz srpske prestonice.

Kada je reč o zameni guma, Novosađani u svom maniru „imaju kade“ i lepo vreme ih je zavaralo, pa još nisu primetne veće gužve u vuklanizerskim radnjama.

Prema rečima iskusnog vuklanizera Miroslava Batosa, svi čekaju 1. novembar, a nisu svesni da će tada biti najveće gužve, i da od tog datuma spadaju u kategoriju kažnjivih vozača.

- Kod nas se maksimalno koristi ta fleksibilnost zakona i činjenica da se u obzir uzimaju spoljašnja temperatura i vremenske prilike, ali nisu svesni da letnja guma ne podržava hladan beton, a on je takav već sada. U 50 godina dugoj praksi uvek smo govorili mušterijama: „Kad iz papuča pređeš u cipele, tad je vreme i automobilu da uradi isto“ – objašnjava Batos.

Foto: Tanjug

 

 

Kada je reč o cenama zamene, naš sagovornik poručuje da se one kreću od 350 do 600 dinara, s tim što balansiranje košta još toliko.

Batos ukazuje i na još jednu stvar – nestašicu guma.

- U septembru smo poslali u Nemačku kamion koji može da primi 1.500 guma, a on se vratio sa 500-600 komada. Fali materijala, proizvođači se dovijaju na razne načine, a uvoznici menjaju cene minimum jednom nedeljno – kaže on.

Automobilski as Milovan Mikica Vesnić poručuje svima koji se kolebaju da li da stave zimske gume.

- Ne samo što to zakon nalaže, nego mesta polemici nema. Automobil sa letnjim gumama, iako mu je sve ostalo ispravno, neupotrebljiv je u zimskim uslovima vožnje i ogroman rizik za svoj i živote drugih – poručuje Vesnić.

Vozače koji u zimskim uslovima voze bez propisanih pneumatika čekaju kazne koje se kreću od 10.000 do 20.000 za fizička lica, od 60.000 do 80.000 za pravna lica, i od 30.000 do 200.000 za preduzetnike. Kazne su i veće ukoliko vozilo bez zimskih guma izazove udes i ne koštaju samo novca nego i dana u zatvoru.

(Blic)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".