Vujović ističe da je reč o jednom od najvažnijih projekata u Priboju, kojim će biti rešen problem deponije koja je 50 godina negativno uticala na životnu sredinu i smetala meštanima.

- Danas je važan dan i za ministarstvo koje vodim i za mene lično, jer je mesecima unazad, otkad smo sanirali deponiju „Stanjevine“ u Prijepolju, moj cilj bio da zatvorimo i pribojsku deponiju. Želim da zahvalim predsedniku opštine i poslaniku Janjuševiću, ali i građanima koji su razumeli potrebe Prijepolja koje je sav svoj otpad privremeno usmerilo ka Priboju. Nismo ih izneverili i u najkraćem roku smo ispunili obećanje. Izgradili smo i transfer stanicu u Novoj Varoši, što je bio preduslov za zatvaranje pribojske deponije. Obezbedili smo i dodatna sredstva za dalekovod, pristupni put i deo vodovodne mreže, izabrali izvođača i u narednim danima kreću radovi. Očekujem da će u proleće biti kompletno osposobljena transfer stanica, gde će se raditi pretovar otpada iz Priboja, Prijepolja, Sjenice i Nove Varoši po svim svim standardima – rekla je Vujović, dodajući da se paralelno radilo na izradi projekta za zatvaranje deponije u Sjenici, koja će biti sanirana naredne godine.

Foto: A.Rovčanin

 

Prema njenim rečima, najvažniji projekti ministarstva kojim će se rešiti problem upravljanja čvrstim otpadom, jesu moderni regionalni i reciklažni centri. Država će, kako je navela, uložiti u modernizaciju deponije "Duboko" u Užicu, a gradiće se i regionalni centar u Novoj Varoši.

- Pre dve godine smo postavili visoke ciljeve kada je reč o Zlatiborskom okrugu, jer su se gorući ekološki problemi upravo ovde javili. Nije bilo lako, i mnogi pre nas su odustajali, jer su to višedecenijski problemi, ali mi uspevamo. Lančanice koje smo postavili na reci Lim dobro su se pokazale, sprečavaju da otpad završi u jezeru, i nadam se da ružne slike Potpećkog jezera s početka prošle godine nikada više nećemo imati. Ono što nam u narednom periodu predstoji, paralelno sa realizacijom kapitalnih projekata, jeste edukacija građana. Kada uvedemo EU standarde, neophodno je i da otpad razdvajamo kod kuće, kako bi mogao da ima novu upotrebnu vrednost. Ponoviću da je pribojska deponija jedan od završnih koraka koji će pomoći da se u celom Zlatiborskom okrugu popravi ekološka slika i da se upravlja otpadom na pravilan i odgovoran način – poručila je Vujović.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".