Evo kojih pet radnji ne bi trebalo da praktikujete ako želite odgovorno da se ponašate prema svom automobilu.

1. Zaboravljate ručnu kočnicu

Oni koji imaju automobile s automatskim menjačem misle da ne treba da koriste ručnu kočnicu, ali to nije tačno. Parkiranje automobila aktivira papučicu kočnice, zapinjaču koja prekida spoj prenosa i pogona. Taj mali metalni komad može da bude opterećen stotinama kilograma, posebno ako parkirate na kosini. Stoga, koristite ručnu kočnicu, koja će na sebe preuzeti opterećenje. Takođe, koristite parkirnu kočnicu i na ravnom, ali i kod modela sa ručnim menjačem. Time ćete osigurati ispravnost rada koja se redovno proverava na tehničkom pregledu.

2. Dopuštate da vam se gume isprazne

Svako novo vozilo mora, po zakonu, da ima sistem za nadzor pritiska u gumama, koji obaveštava vozača kada se pritisak vazduha u gumama smanji ispod dozvoljenog nivoa. Neki vozači smatraju da ne moraju pre ovog obaveštenja da provere jesu li im gume dovoljno napumpane, ali to je greška. Nedovoljan pritisak vazduha u gumama utiče na pokretljivost guma, na kočenje i na potrošnju goriva, pa treba da proverite jesu li vam gume dovoljno napumpane pri svakoj drugoj poseti benzinskoj pumpi.

Foto: Piksabej

 

 

3. Držite rezervoar za gorivo skoro praznim

Neki vozači čekaju da im se rezervoar za gorivo skoro potpuno isprazni pre nego što natoče gorivo, ali to nije dobro za pumpu za gorivo. Ona se pregreva kada u rezervoaru nema dovoljno goriva, pa ponovno hladi kada se gorivo natoči, a ovaj proces naizmeničnog grejanja i hlađenja skraćuje njeno trajanje. Trudite se da natočite gorivo pre nego što u rezervoaru ostane manje od jedne četvrtine njegovog kapaciteta.

4. Ignorišete brisače

Gume na brisačima trebate menjati čim primetite da su dotrajale, jer one ne rade dobro svoj posao ako su oštećene. Ne brišu dobro vetrobransko staklo i mogu ga oštetiti zbog čega ćete slabije videti put pred sobom. Menjajte gumice ili cele metlice na brisačima jednom godišnje, najbolje pre početka zime kada je nužno da budu najfunkcionalnije. Ako automobil držite napolju, izložen suncu i vremenskim nepogodama, menjajte ih i češće.

5. Naglo prebacujete u brzinu nakon kretanja unazad

Jeste li primetili kako vam se automobil nagne kada bez zaustavljanja vozila prebacite u brzinu odmah nakon vožnje unazad? Ova nagla promena pravca izaziva nepotrebno naprezanje prenosnih i pogonskih komponenata i izaziva neugodno drmanje automobila. Zato je nužno uvek zaustaviti vozilo pre nego što nakon kretanja unatrag želite da ubacite u brzinu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".