TV Novosti posetile su filmsu ekipu na terenu tokom snimanja, novembra 1994., a kakvu atmosferu i kakve scene su tom prilikom zabeležili, pročitajte u tekstu koji prenosimo u celosti:

Kod cvećem i zastavom okićene kapije, ispred dvospratne bele kuće, okupili su se domaćini predvođeni "nakresanim" čovekom u uniformi, naoružanim dvocevkom. NJima se približava povorka na čijem čelu je traktor na kojem čovek, obučen u svečano narodno odelo, dok je u prikolici nekoliko prilično izbubecanih i okrvavljenih faca.

- Di je mlada, di je mlada... - usplahireno viče naoružani i ispaljuje hitac u vazduh. Posle par sekundi na glavu mu pada u letu pogođena vrana.

- Daj pušku! - naređuje mu čovek sa traktora i, posle kraćeg gušanja, oružje je u njegovim rukama.

Foto: TV Novosti

 

- Bežite, sve će da nas pobije - začuje se paničan glas i okupljeni na kapiji daju se u paničan trk.

Ovakva ili slična komična scena sa svadbenog veselja mogla se ovih dana događati u bilo kom moravskom selu. Baš zbog toga nju su scenarista Radoš Bajić i režiser Dragoslav Lazić i uvrstili u film "Treća sreća" koji se snima u Bobovu, nadomak Svilajnca, tako da je snimanju prisustvovao i Dobrivoje Budimirović Bidža.

- Ideja za ovu komediju mi je dugo u glavi, međutim, čekao sam sa njenom realizacijom dok se situacija u kojoj živimo nije koliko-toliko normalizovala. "Treća sreća" je film o našim naravima i o zadivljujućem smislu moravskog seljaka da zbija šale i onda kada mu je najteže. Sličnost sa "Muzikantima", "Građanima sela Luga" i filmovima o Sekuli samo je u miljeu u kojem se radnja odvija i u nekim likovima, ali je "Treća sreća" delo za sebe - pričao je Radoš Bajić, nosilac glavne role, kada smo sredinom novembra posetili ekipu.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Glumci na mesta - začulo se iz megafona.

Brzinom munje buljuk dečurlije potrpao se u crvenu "ladu karavan" parkiranu u seoskom dvorištu. Ispred automobila stajala je samo devojka od sedamnaest-osamnaest godina. 

- Ton ide, kadar 86, prvi put - čulo se.

Na žutom mopedu, pod punim gasom, u dvorište je dojezdio glavni glumac.

- Gde ćeš ti - pita ga devojka.

- Slušaj bre, mlogo si ti mala da me kontrolišeš - odgovara sa karakterističnim moravskim naglaskom motordžija, vadi smotuljak pisama iz nedara, daje ga devojci i, uz psovku, nestaje.

- Bilo je dobro, hvala - čuje se glas režisera.

U pauzi između snimanja dve scene režiser Dragoslav Lazić kaže da ga snimanje vraža u detinjstvo kada je provodio dane na selu i, uz deda Drakčeta, upijao priče i doskočice seljana uz Moravu. Pošto je, veli on, zaljubljenik u američki vestern u "Trećoj sreći" neće izostati i neki elementi iz tog filmskog žanra.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Biće to film koji će moći da se gleda i za dvadesetak godina! Premijera u bioskopima treba da bude u februaru naredne godine, početkom maja pojaviće se na tržištu video kaseta, a za novembar je planirano prikazivanje televizijske serije od tri epizode - priča prilično smrznut režiser Dragoslav Lazić.

Ništa toplije nije ni glumcima iz ekipe u kojoj su, pored već pomenutog Radoša Bajića, Bata Živojinović, Nikola Simić, Milena Dravić, Duško Vojinović... Ipak, hladnoća se najviše uvukla u kosti debitantkinji Anji Popović koja je, pošto glumi pevaljku i udavaču Galinu, vrlo oskudno obučena.

- Nije ovo ništa. Pre neki dan smo Radoš i ja, po zahtevu scenarija, uleteli u "ladnu Moravu". Bilo je užasno. Pamtiću to dok sam živa - kaže Anja.

Film "Treća sreća" produciraju "Pro vižn", "Kvit odium" i Televizija Beograd, dok je izvršni producent beogradski "Čaplin". Direktor fotografije je Aleksandar Petković.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj tekst je izašao u "Saboru" 23. novembra 1994. godine.*

BONUS GALERIJA: Fotografije sa snimanja filma ''Toma''

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".