Tipično za jesen, kesteni su omiljeno i cenjeno voće ne samo zbog svog slatkog ukusa i pune teksture, već i zbog svojih korisnih svojstava.

Takođe je uobičajeno da se prehladite u jesen. Ali kakva veza može biti između ove bolesti i kestena?

Seljaci su koristili čudan i drevni lek protiv prehlade koji koristi blagotvorna svojstva kestena. Možda zamišljate izmišljotinu, sirup ili bilo šta na bazi ovog voća, ali umesto toga jednostavno morate staviti kestene u džep!

Foto: Profimedia

 

U stvarnosti, potrebno je napraviti važno pojašnjenje: kesten koji se koristi za zaštitu od prehlade nije onaj koji inače poznajemo, već indijski kesten ili „s konja“, takozvani ludi kesten! To su oni sjajni i okrugli kesteni koji su plod (nejestiv i otrovan) divljeg kestena.

Tradicija kaže da se čuva u džepu kaputa cele zime da bi se izbegle bolesti, ali ima i onih koji veruju da je dovoljno držati ga u kolima, na stolu ili u torbi.

Ali odakle bi došla korist od ovog leka?

Poreklo verovanja potiče od osobina koje divlji kesten ima u ublažavanju simptoma prehlade i astme kod konja.

LJudska bića, međutim, ni pod kojim uslovima ne smeju da ih konzumiraju jer su otrovne i samim tim opasne.

Foto: Profimedia

 

Aktivni sastojak od interesa za lečenje prehlade je escin koji ovi kesteni sadrže, koji ima antiinflamatorno dejstvo i koristan je za podsticanje limfne drenaže i propustljivosti kapilara.

Očigledno je da u ovom leku nema ničeg naučnog, teško da svojstva ploda migriraju iz džepa na viruse prisutne u telu, ali ostaje fascinantan i pomalo magičan predlog, nasleđe kulturnog sistema. da se ne zaboravi prošlost.

BONUS VIDEO:

(Alo)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".