SAD su danas uvele Severnoj Koreji nove sankcije nakon najnovijeg lansiranja raketa ove nedelje.


Sankcije su usmerene na mrežu za nabavku goriva za koju Vašington navodi da podržava oružane programe Pjongjanga i njegovu vojsku, preneo je Rojters.

Kako je navelo u saopštenju američko Ministarstvo finansija, sankcije su usmerene na dve kompanije registrovane u Singapuru i kompaniju registrovanu na Maršalskim Ostrvima.

Lansiranje balističkih raketa dugog dometa DNRK (Severne Koreje), uključujući i iznad teritorije Japana, pokazuju kontinuirano nepoštovanje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, istakao je u saopštenju Brajan Nelson, zamenik ministra za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu.

Severna Koreja je ispalila u četvrtak dve balističke rakete koje su letele iznad teritorije Japana.

Lansiranje projektila bilo je šesto u 12 dana i prvo otkako je Severna Koreja u utorak ispalila raketu srednjeg dometa (IRBM) iznad Japana, što je izazvalo održavanje zajedničkih vežbi Južne Koreje i SAD koje su ispalile više projektila u more.

Balistička raketa "Hjunmu-2" je tom prilikom otkazala ubrzo nakon lansiranja i srušila se tokom vežbe, a da bojeva glava nije eksplodirala i da niko nije povređen.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".