Kada je reč o rođendanskim poklonima, Putin najčešće prima knjige, piše ruski portal Iz.ru, koji se pozabavio svim darovima koje je Putin dobio otkako je na vlasti.

- Za jedan rođendan dobio je knjigu '100 viceva o Putinu'. Tada je rekao da ceni dobar humor i da će sve pročitati - piše ovaj portal.

Putin je 2009. godine dobio i čitavu zbirku knjiga: ruski predsednik proslavio je svoj 57. rođendan u krugu pisaca i publicista, koji se  završio predajom knjiga učesnika tog događaja sa posvetom, navodi se dalje u tekstu. Od Dmitrija Medvedeva 2012. dobio je i antikvarno izdanje Carskog sela iz 1910. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

U predsedničkoj biblioteci u Kremlju, gde se čuvaju pokloni, danas se nalazi oko 13.000 knjiga, od čega je većina darovana Putinu, dok su nešto sitno dobili Medvedev i Jeljcin.

Jedan od 'pikantnijih' poklona koje je Putin dobio, piše Iz.ru, je erotski kalendar sa fototrafijama u donjem rublju kojeg su za Putina snimili studenti novinarstva u Moskvi.

- Uopšteno, vredi napomenuti da je šef države retko uspeo da proslavi svoj rođendan na način uobičajen za obične ljude - piše ovaj portal navodeći retke primere Putinovih "uobičajnih rođendana".

Foto: Profimedia

 

Kada je postao šef države 2000. godine, Putin je organizovao proslavu u restoranu Podvorje kod Sankt Peterburga, a nekoliko godina kasnije i svečani banket na brodu. Sledećih godina Vladimir Putin je počeo mnogo češće da spaja vlastiti rođendan sa radnim događajima, uz dva izuzetka 2014. i 2019. godine, kada je u društvu ministra obrane Sergeja Šojgua otišao u tajgu da bere gljive i bobice.

Osim knjiga, Putinu su za rođendan često uručivali i alkoholna pića. Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon poklonio mu je nekoliko bačvi vina, a Shinzo Abe darivao ga je sakeom. Kineski vođa Si Đinping Putinu je poklonio tortu, pa je tada i nastala tradicija razmene poslastica za rođendane i druge bitne događaje između ove dve države. Od Silvija Berluskonija je pre nekoliko godina dobio pokrivač na kojem su njih dvojica prikazani zajedno.

Ruski portal navodi i kako je Putin često za rođendan primao i životinje, koje su sve zbrinute adekvatno. Psi su mu ipak najdraži, završava ruski portal.

FOTO GALERIJA: Sahrana Šinza Abea - prisutna i Ana Brnabić

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".