Osim što se lako gube i zaboravljaju, ovi dodaci se brzo kvare, kablovi od korišćenja pokidaju, pa je neophodno tražiti novi. Želja će se, uskoro i ostvariti, barem žiteljima Evropske unije. Kod nas gotovo dve godine uz nove uređaje ne ide i punjač, a cene na tržištu dostižu i 24.000 dinara.

Od jeseni 2024. godine, potrošačima u EU više neće biti potreban drugi uređaj i kabl za punjenje mobilnih uređaja svaki put kada kupe novi, i moći će da koriste jedan punjač za sve svoje male i srednje prenosne elektronske uređaje. Ovo zakonsko rešenje usvojeno je pre dva dana u Evropskom parlamentu, posle višegodišnjih pregovora između parlamenta i zemalja članica Unije.

Kako objašnjavaju, cilj je da proizvodi budu održiviji, da se smanji elektronski otpad i olakša život potrošačima. Na primenu zakona, međutim, potrošači će morati da čekaju još dve godine.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice u ušima, digitalne kamere, tastature, slušalice, prenosive konzole za video-igre i prenosivi zvučnici koji se mogu puniti putem žičanog kabla - svi ovi uređaji moraće da budu opremljeni USB-C portom, bez obzira ko ih proizvodi. Laptopi će takođe morati da budu prilagođeni ovim zahtevima u roku od 40 meseci od stupanja propisa na snagu.

Očekuje se da ova odluka pojednostavi živote građana, jer više neće morati da kupuju punjač sa svakim novim mobilnim uređajem.

Mobilni operatori u Srbiji već više od godinu dana uz uređaje koje prodaju sa paketima, na ugovore od godinu ili dve dana, više ne daju punjače i ostale dodatke, što je nekad bilo uobičajeno.

- Kupio sam ćerki telefon i bio sam iznenađen kada sam shvatio da je u paketu samo uređaj, a da punjač moram posebno da pronađem i platim - kaže Beograđanin Stojan D.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

- Adapter sam takođe mogao da otplaćujem dve godine, i da mi rata bude 175 dinara mesečno, što na kraju bude više od 4.000 dinara. Kuća mi je bukvalno puna raznih kablova i gajtana, punjača i adaptera, od raznih uređaja koji su nekada korišćeni. Iskreno se nadam da će i kod nas biti uvedeno pravilo da jedan punjač važi za sve.

Ako izuzmemo kineske radnje u kojima ima i kopija opreme za elektronske uređaje za nekoliko stotina dinara, u prodavnicama koje su specijalizovane za elektronsku opremu punjači u zavisnosti od firme i snage, koštaju od 600 do 23.699 dinara. Punjači za laptope koštaju od 1.600 do 13.799 dinara. Samo kablovi kreću se od 390 do oko 4.000, a sami adapteri do 7.300.

- Najskuplji nam je bežični punjač za telefon koji košta oko 200 evra, ali iskreno nije velika potražnja za njima - rekla nam je jedna prodavačica.

- Ponuda je raznolika i velika, pa svako može da pronađe šta mu je potrebno.

NAPRAVE 11.000 TONA OTPADA

UVOĐENJEM univerzalnih punjača, kako stručnjaci kažu, više nećemo morati da kupujemo uz svaki novi uređaj nov punjač i samim tim će se smanjiti ukupna količina elektronskog otpada. Praktično, to znači da će svaka kuća za punjenje električnom energijom svojih mobilnih uređaja zahtevati jedan ili dva punjača za razliku od sadašnje situacije, gde svaki od naših uređaja zahteva poseban punjač za obezbeđivanje energije. Primena ovog Zakona će dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i doneti uštedu od 250 miliona evra.

Procenjuje se da odbačeni i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".