Trovanje gljivama regitrovano je ovih dana u Banjaluci i Doboju. Četvoro pacijenata je sa blažim simptomima, dok su dva pacijenta na UKC-u. Stručnjaci upozoravaju - gljive da beru samo oni koji ih dobro poznaju.


Zbog povoljnih meteoroloških prilika šume Srpske prepune su gljiva, među kojima je u ovom periodu najviše otrovnica. Neiskusni berači najčešće jestivu rujnicu ili rudnjaču zamene sa otrovnom-muharom. To je bio i uzrok trovanja u Doboju.

-U službi hitne pomoći Doboj bilo je više slučajeva trovanja, od kojih jedan teži, gde su se otrovale majka i kćerka. One su zbrinute u dobojskoj bolnici, a dobili smo informaciju da su sada dobro – rekla je doktorka u Hitnoj pomoći Doboj Zorica Malinović.

Četiri lakša slučaja trovanja gljivama desila su se i u Banjaluci.

Povraćanje, grčevi, dijareja, pospanost, halucinacije – prvi su simptomi trovanja gljivama  koji se jave u roku tri časa od konzumiranja.

Nada Banjac, načelnica Hitne službe Banjaluke, ističe da se pri prvim znacima trovanja preporučuje izazvati povraćanje i isprazniti želudac.

– Za nadraživanje se može popiti i mlaka -slana voda. I odmah se javiti ljekaru. Bitno da se jave, pogotovo, ako se tegobe javljaju nakon šest časova – naglasila je Banjac.

I zato gljive kupujmo od iskusnih berača iako zlatno pravilo za branje ne postoji. Najsmrtonosnije na našim prostorima su pupavke – crvene, zelene i bijele.

Gljivar Roman Ostojić tvrdi da su 99 odsto otrovnih gljiva koje su smrtonosne s donje strane bijele – imaju bijele listiće i bijele stabiljkice.-

Profesor biologije gljiva Svjetlana Lolić ističe da se trenutno aktuealni divlji šampinjoni vrlo često mešaju sa belom pupavkom, koja je jedna od tri najsmrtonosnije.

– Samo 20 do 30 grama otrovnih gljiva može dovesti do otkazivanja organa i smrti – pojasnila je Lolićeva.

Inspekcijski organi vrše kontrolu prodaje gljiva na pijacama, a berači, otkupljivači i kupci bi trebalo da dobro poznaju ono što beru, kupuju i jedu.

(RTRS)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".