On je danas, po povratku, zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati.

Opljačkanog Tošića odmah je obišao predsednik Privremenog organa opštine Istok, Kosta Belošević, koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku.

- Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih od dolaska Aljbina Kurtija na vlast sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na KiM - poručuju iz kancelarije za za Kosovo i Metohiju.

Najveće povratničko selo na KiM, Osojane, je često bilo na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Kosova i Metohije, navode u saopštenju.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Kancelarija za KiM izražava posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika.

- Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na KiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod, pa zato uporno pozivamo međunarodne misije koje deluju na KiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Slučaj iz Osojana prijavljen je nadležnim organima, uz zahtev da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi, kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na KiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".