Ženski deo populacije često voli da kupuje najnovije proizvode u drogerijama i apotekama. Ormanić se vrlo brzo ispuni preparatima, kremama, pilinzima i serumima raznih brendova. Međutim, kombinovanje raznih preparata može negativno uticati na kožu i napraviti brojne iritacije, upale i ozbiljno oštećenje kože. 

Foto: Profimedia

 

Ne koristite kremu sa zaštitnim faktorom

Krema protiv sunčevih zraka je potrebna bez obzira na to da li ih osećamo na koži ili ne, oni su jedan od faktora koji utiču na izgled i starenje kože lica. Zato je potrebno da  odaberite kremu sa zaštitnim faktorom, po mogućnosti neku bogate teksture i hidratantnu, koju ćete koristiti kao podlogu za make-up.

Uživanje u dugim, vrućim kupkama

Tokom tmurnih jesenjih i kišovitih dana, najbolje je dan  provesti u toploj kupki uz mirisne sveće i dobru muziku. Međutim, vaša koža ne uživa u ovom ritualu poput vas. Ukoliko izložite kožu viskoj temparaturi, pogotovo kad je reč o onoj osetljivoj, štetno je jer vruća voda uklanja prirodna ulja i zaštitni sloj.

Preterivanje sa pilingom

Uklanjanje mrtvih ćelija koje kožu čine sivom i beživotnom jeste korisno, ali preterana eksfolijacija može da izazove pojačani rad lojnih žlezda (prirodni mehanizam obrane) i - efekat masne kože.

Foto: Profimedia

 

Zaboravili ste da promenite jastučnicu

Važno je da redovno menjate jastučnicu i posteljinu, pošto se nečistoće sa kože i kose zadržavaju na platnu jastučnice, te mogu prouzrokovati infekciju, stoga se preporučuje menjati ih jednom nedeljno - preporuka je koristiti svilene. Naime, trenjem do kojeg dolazi tokom noći između kože i podloge uništava se i razbija kolagen, zbog čega nastaju bore, pa podloga treba da bude što nežnija za lice.

Ne održavate pravilno higijenu četkica za šminkanje

Još jedno pravilo koga se  morate pridržavatoi jeste pranje četkica za šminkanje i to dva puta nedeljno, kako se preporučuje. Perite ih blagim sapunom i vodom, a zatim ih osušite fenom za kosu. Ne preporučuje se da ih ostavite vlažne u kupatilu jer ćete tako privući bakterije koje ćete nakon toga nehotice naneti na kožu i izazvati upalu.

(Elle)

BONUS VIDEO: