Ipak, najviše pažnje privlači izborna utakmica za predsednika Republike Srpske u kojoj postoji oštro trvljenje između dva vodeća kandidata - Milorada Dodika i Jelene Trivić.

Obe strane su proglasile izbornu pobedu, CIK na osnovu dosad prebrojanih glasova (nešto više od 80 odsto) kaže da je Dodik u prednosti, a iz SDS-a traže da se izbori "ponove u Doboju i na velikom broju biračkih mesta u brojnim gradovima i opštinama".

Dok CIK ne saopšti konačne rezultate, ostaje nam da se samo zapitamo - ko su zapravo kandidati za predsednika Republike Srpske, Jelena Trivić i Milorad Dodik?

Foto: Tanjug/Z. Žestić

 

 

Jelena Trivić biografija

Jelena Trivić rođena je u Banjaluci 1983. godine.

Jelena Trivić obrazovanje

Osnovne studije završila je 2006. na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci kao jedan od najboljih studenata generacije. Magistarske studije završila je 2007. na Ekonomskom fakultetu u Bolonji. 

Doktorsku disertaciju pod nazivom „Nov protekcionizam u uslovima ekonomske krize“ odbranila je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u novembru 2013.

Učestvovala je na brojnim naučnim skupovima u regionu i svetu i objavila je više od 30 naučnih radova u domaćim ali i stranim publikacijama.  Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja u toku studija i za bavljenje naučnim radom.

Jelena Trivić i politika

Uprkos uspešnoj akademskoj karijeri, Jelena Trivić odlučila je da se bavi politikom zbog, kako kaže, "želje za promenom u društvu".

Javno je podržala grupu "Pravda za Davida" u borbi za istinom o tragičnoj smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića, a oštro je osudila reakcije MUP-a Republike Srpske koji su uhapsili građane okupljene na Trgu Krajine, uključujući i roditelje nastradalog mladića.

Član je Ekonomskog saveta i Glavnog odbora Partije demokratskog progresa u Banjaluci. Na Opštim izborima 2018. godine izabrana je za poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, kada je izjavila da će se odreći plate koju je primala na Ekonomskom fakultetu.

Jelena Trivić porodica

U braku je sa Dejanom Trivićem sa kojim ima sinove Arsenija i Strahinju.

Foto: J. Ilić

 

 

Milorad Dodik biografija

Milorad Dodik je rođen 1959. godine u Banjaluci.

Milorad Dodik obrazovanje

U zvaničnoj biografiji se navodi da je osnovnu školu završio u Laktašima, a srednju u Banjaluci.Diplomirao je 1983. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Milorad Dodik - početak političke karijere

U periodu od 1986. do 1990. godine, kao najmlađi funkcioner tadašnje SFRJ, izuzetno uspešno  obavljao više važnih funkcija u Opštini Laktaši, između ostalog funkciju predsednika Izvršnog odbora Opštine.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Naglašava da je "u politiku ušao iz revolta", jer "nije bio zadovoljan kako su to radili drugi".

Milorad Dodik karijera

U Narodnu skupštinu Republike Srpske kao poslanik izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije, 1998. godine, izabran je za predsednika Vlade Republike Srpske. Ovu funkciju obavljao je do januara 2001. godine. U februaru 2006. Dodik po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske.

Milorad Dodik - odlikovanja i pasoš Srbije

U julu 2014. zvanično je dobio pasoš Srbije. 

Milorad Dodik dobitnik je više priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dođeljuje Nacionalni komitet društvenih priznanja Ruske Federacije za izvanredan doprinos unapređenju rusko-srpske saradnje.

Srpska pravoslavna crkva odlikovala ga je ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba. Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".