Međutim, nesreća nije poštedela ni njegovu porodicu, a životi Staljinove troje zakonite dece su tragični primeri zaista nefunkcionalne porodice.

Jakov, Vasilij i Svetlana su platili visoku cenu, piše Istorijski Zabavnik.

Jakov

Jakov DŽugašvili je bio Staljinov prvorođeni sin. Staljin je obožavao svoju prvu ženu, ali nakon što je ona umrla od tifusa kada je Jakov bio tek dete, nikada nije mnogo mario za svog najstarijeg sina.

Jakov je odrastao kod svojih rođaka u Gruziji i nikada se nije dobro slagao sa ocem. Kao 23-godišnjak pokušao je samoubistvo, ali je samo sebe ranio. Staljinov jedini komentar bio je: “Ne može čak ni da puca pravo”.

Inače, Jakov je završio elektrotehničku školu. Ženio se tri puta i imao dvoje dece. Poslednji put, plesačicom po imenu Julija Meltzer. Staljin, kao zagriženi antisemita bio je zgrožen i ubeđen da je sin to uradio samo kako bi njega oblatio.

Kada je počeo Drugi svetski rat, Jakov je dobio čin artiljerijskog potporučnika i otac mu je naredio da “ide da se bori”.

Manje od mesec dana nakon odlaska, Jakova su zarobili nacisti. Hvatanje Staljinovog najstarijeg sina koristili su za širenje antisovjetske propagande. Po nemačkim logorima je proveo skoro dve godine.

Foto: Profimedia

 

Jakovljeva smrt obavijena je velom misterije. Navodno, posle poraza kod Staljingrada, nemačka komanda je želela da zameni Staljinovog sina za feldmaršala Fridriha Paulusa, koga je zarobila Crvena armija. Po priči, Staljin je na ovo odgovorio: “Ja vojnika za feldmaršala ne menjam!”

Iako ova verzija događaja nikada nije potvrđena, Staljinov kćerka Svetlana Alilujeva u svojoj knjizi “Dvadeset pisama prijatelju” navodi: “U zimu 1943-44, nakon Staljingradske bitke, otac mi je prilikom jednog od naših retkih sastanaka rekao: “Nemci su ponudili da razmene Jašu za bilo koga od njihovih... Ja da pregoravam s njima?! Ne, rat je rat!””

Te 1943. godine, u 36. godini, Jakov je umro u logoru u Nemačkoj. Zvanično je objavljeno da je poginuo u pokušaju bekstva, ali se smatra da je izvršio samoubistvo tako što se zatrčao u ogradu kroz koju je prolazial struja.

Nakon rata, Staljin je dobio dokumenta o sinu u kojima se navodilo kako se Jakov dobro držao. Verovatno pod uticajem ovih informacija, Staljin ublažava svoj stav prema Jakovu i kasnije je često navodio kako je umro “herojskom smrću”.

Vasilij

Vasilij DŽugašvili je bio drugi Staljinov sin, rođen 1921. godine u braku sa Nadeždom Alilujevnom. NJegova majka je izvršila samoubistvo kada je imao 11 godina, a otac je za njega govorio da je “razmažen dečak prosečnih sposobnosti”.

Uprkos ocenama, sa 17 je mogao da se upiše u pilotsku školu. Iskoristio je položaj svog oca da obezbedi napredovanje, iako je bio i pijanac i ženskaroš. Ženio se četiri puta. Bio je poznat po organizovanju dekadentnih proslava na kojima se orgijalo.

Uzimajući samozvano prezime svog oca, Vasilij Staljin se popeo do čina general-majora, ali nikada nije bio veoma popularan jer njegovo unapređenje nije bilo zbog njegovih sposobnosti ili truda.

Vasilij se nije plašio nikoga osim oca. Kada je Staljin umro, Nikita Hruščov i Georgij Maljenkov, sledeći lideri Sovjetskog Saveza, smatrali su Vasilija opasnim jednostavno zbog njegovog nasleđa.

Ostatak života proveo je u zatvoru i van njega zbog raznih krivičnih dela, ali je na kraju pušten i prognan u Kazanj. Lošeg zdravlja, umro je 1962. godine, nekoliko dana nakon svog 41. rođendana, od trovanja alkoholom.

Svetlana

Najmlađe Staljinovo dete i jedina ćerka bila je Svetlana Alilujeva. Staljin je obožavao svoju ćerku, nazivajući je “malim vrapčićem”, a ona je bila dečja slavna ličnost u Sovjetskom Savezu, upoređivana sa Širli Templ.

Imala je samo 6 godina kada joj se majka ubila, ali je istinu o tome saznala tek kao tinejdžerka, jer joj je kao maloj rečeno da joj je majka umrla od upale slepog creva.

Svetlanin otac je strogo kontrolisao njen život. Želela je da studira književnost, ali ju je otac naterao da studira istoriju. Kada je Staljin saznao da je Svetlanina prva ljubav jevrejski režiser, poslao je udvarača u Sibir na 10 godina.

Kada se udala za drugog čoveka, takođe Jevrejina, Staljin je odbio da ga ikada sretne. Par se razveo posle dve godine braka i Svetlana se se udala za muškarca po očevoj volji – Jurij Ždanov bio je sin Staljinove desne ruke Andreja Ždanova. I taj brak je potrajao kratko.

Staljin je umro 1953. godine i Svetlana više nije imala toliko privilegija kao ranije, pošto je Sovjetski Savez želeo da se distancira od Staljinovih zločina. Uzela je majčino prezime i postala Svetlana Alilujeva. Sebe i dvoje dece iz prethodnih brakova izdržavala je radeći kao prevodilac s engleskog i književni urednik.

Kada se zaljubila u indijskog komunistu, sovjetski zvaničnici nisu joj dozvolili da se uda za njega, ali nakon što je on umro 1967. godine, pristali su da joj dozvole da vrati njegov pepeo u Indiju. Dok je bila na tom putovanju, Svetlana je otišla u američku ambasadu, zatražila azil i zauvek prebegla iz Sovjetskog Saveza.

Svetlana je ostavila dva propala braka i dvoje dece, od 22 i 17 godina, kada je prebegla. U Americi se javno odrekla oca kojeg je nazivala “moralnim i duhovnim čudovištem”, a ruski pasoš spalila. Objavila je “Dvadeset pisama prijatelju” gde je pisala o svom ocu i životu u Kremlju, a knjiga je izazvala pravu senzaciju, piše Vintage news.

U intervjuima je pričala o tome da je usamljena, i na kraju se ponovo udala i dobila još jednu ćerku. U braku sa Vilijamom Veslijem Pitersom promenila je ime u Lana Peters, ali ni ta veza nije potrajala.

Nakon razvoda, Svetlana se često selila, prvo u Kaliforniju, a zatim u Englesku. Izbezumljena što Sovjetski Savez nije dozvolio njenoj starijoj deci da je posete, Svetlana se 1984. vratila u domovinu, ovog puta osuđujući Sjedinjene Države. Vraćeno joj je državljanstvo, ali nije uspela da izgradi odnos sa tada već odraslom decom, pa je 1986. ponovo otišla za Ameriku.

Do tada je bila osiromašena i nastavila je da se često seli, retko se zadržavajući na jednom mestu duže od dve godine. Lana Peters, poznata i kao Svetlana Alilujeva i Svetlana Staljin, umrla je od raka debelog creva u Americi 2011. godine u 85. godini. Živela je duže od oba brata zajedno.

Iza nje je ostala ćerka Olga Peters, koja je promenila ime u Krisi Evans.

(Istorijski zabavnik)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".