Martin na svom kanalu "30 And A Wake Up" deli sadržaje svojih avantura, a među ostalim klipovima može se pronaći i njegov prilog o Hrvatskoj, koju je posetio 2019. godine. U Hrvatskoj je boravio 30 dana i tom prilikom posetio Hvar, Dubrovnik i Split, gde je proveo veći deo vremena.

Jutjuber je istakao da nije reč o "vodiču za Hrvatsku", već spisak stvari koje tamo ne bi trebalo da se rade, koji je sastavio na osnovu iskustva, ali i, kako je naveo, razgovora sa nekoliko Hrvata.

- Ne ostavljajte smeće na plaži. Hrvatska je prelepa zemlja sa prelepim plažama. Hrvati su uradili veoma dobar posao održavajući svoje plaže veoma čistim u poređenju sa mnogim drugim mestima. Svuda postoje javne kante za otpatke koje se redovno prazne. Nema opravdanja za smeće, kada je kanta za smeće na hrvatskim plažama uvek nadohvat ruke.

Foto: Jutjub printskrin

 

- Ne pričaj o politici. Mnogo je osetljivih ratnih tema vezanih sa Srbijom i raspadom Jugoslavije. Većina porodica je na neki način pogođena ratom, tako da su to vrlo lične teme. Bolje je da ne ulaziti u ove rasprave.

- Ne zaboravite da ostavite napojnicu. Toliko sam navikao da ne dajem napojnice u Aziji da nisam davao napojnicu na prvom hrvatskom mestu gde sam jeo. Kasnije sam saznao da je 10 procenata uobičajeno i da to možete da povećate na 15 procenata za izuzetnu uslugu. Ovo je odličan savet za putovanje u Hrvatsku!

- Nemojte putovati po Hrvatskoj vozom. Umesto toga idite autobusom. Za razliku od većine Evrope, hrvatski železnički sistem nije najbolji. Ne idu često. Na primer, postoje samo dva voza od Zagreba do Splita (ili Dubrovnika). A vožnja traje dugo. Vožnja vozom od Zagreba do Splita traje skoro 6 sati, a stiže se za 4, a još bolje je let od 45 minuta koji košta samo oko 50 američkih dolara. Ali ne brinite - i autobusi su odlični!

- Nikad ne zovi Hrvatsku Jugoslavijom ili bivšom Jugoslavijom. Slično kao i pričanje o politici, ovo je osetljiva tema. Ovo bi bilo kao da nazovu SAD bivšom Engleskom. Da, nekada smo bili deo Engleske, ali nismo bivša Engleska. Ista stvar. Hrvatska je Hrvatska... Jugoslavija je bila još jedna država koja više ne postoji.

Martin je dodao da je Hrvatska jedno od najboljih mesta za posetu.

- Imate plaže, gradove, planine, mnogo dvoraca i šarm starog sveta - rekao je on.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".