U Bosni i Hercegovini jutros u sedam sati otvoreno je više od 5.900 birališta, na kojima građani biraju predstavnike na svim nivoima vlasti - u državi, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.


Reč je o 9. opštim izborima, na kojima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada.

Građani će birati 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta.

Građani će birati tri člana Predsedništva BiH, po jednog iz redova tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata, zastupnike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnike za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsednika Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske i zastupnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i zastupnike za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana najvišeg državnog tela.

Za članove Predsedništva BiH kandidovano je ukupno 10 kandidata, po pet iz oba entiteta.

Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovani su Borjana Krišto (HDŽBIH) i Željko Komšić (DF), te Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionih stranaka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.

Prema do sada objavljenim anketama, najveće izglede za pobedu za srpskog člana Predsedništva imaju aktuelna predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD) i Mirko Šarović iz SDS.

Za predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske prijavljen je 31 kandidat, među kojima je i lider SNSD Milorad Dodik, koji je aktuelni srpski član Predsedništva BiH.

Prema do sada objavljenim anketama, najviše šansi za pobedu imaju Dodik i Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Očekuje se da izbori u BiH budu slobodni, pošteni i fer, a o bezbednosti tokom izbornog dana brinuće posebno formirani štab u kome su i predstavnici bezbednosnih službi na svim nivoima.

Očekivanja od ovih izbora su deblokada institucija na nivou države, posebno u Federaciji BiH i izlazak iz duboke političke krize, sprovođenje ustavnih i izbornih reformi i ubrzanje evropskog puta.

Biračka mesta zatvaraju se u 19 sati, do kada traje i izborna tišina.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".